Iranier i Sverige

Åtal bekräftar iranska regimens terrorhot mot iranier i Sverige

En 46-årig svensk-iranier kommer att åtalas senare denna månad för kopplingar till en attentatsserie mot iranska oppositionella i flera europeiska städer. Det rapporterar Aftonbladet på lördagen.

Säpo grep mannen för sju månader sedan efter en längre tids spaning, enligt ett pressmeddelande från säkerhetspolisen.

Säpos pressmeddelande tillägger, ”flyktingspionage är en metod att försöka hindra flyktingar från att uttrycka kritik mot regimen i det land de har flytt ifrån.”

”Det var den 26 februari som personen greps i centrala Stockholm misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet. Personen misstänks ha värvats som agent”, skriver Säpo i ett annat pressmeddelande den första mars.

”Spionaget mannen misstänks för ska ha kopplingar till en iransk attentatsserie som nu utreds i flera europeiska länder. Attentaten och attentatsförsöken har riktat sig mot exiliranier tillhörande minoritetsgruppen ahwazierna”, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till nya uppgifter från det nederländska public service-bolaget VPRO.

Nederländerna utvisade två av iranska regimens diplomater i landet, rapporterade FFFI förra året.

”Mannen, som nekar till brott, väntas åtalas i slutet av månaden och enligt de senaste uppgifterna till domstolen misstänks brotten ha skett från april 2015 till november 2018”, rapporterar Aftonbladet.

”Iranska regimens spionage och terrorhot mot iranska regimkritiker och aktivister i Sverige och EU är ingen nyhet och är välkänd”, sade FFFI:s EU-representant Massud Kiani i en kommentar till åtalet.

Säpochefen Klas Friberg varnade för nytt spionhot i Sverige i en intervju med Aftonbladet i början av året. Han pekade då ut Iran som ett av flera länder som är mest aktiva när det gäller spionage mot Sverige.

Säpochefen kunde inte heller utesluta att agenter från främmande stater kan planera och genomföra mord på svensk mark.

”Vi vet att iranska regimen försökte utföra ett bombattentat mot iraniernas stora sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran i Paris förra året där flera hundra svensk- och exiliranier deltog”, sade Massud.

”Men regeringen och UD vägrar fördöma regimen för dessa terrorattacker. Detta trots att en av regimens diplomater var arresterad och väntar nu åtal för delaktighet i detta stoppade attentat. Istället välkomnar UD regimens representanter med öppna armar”, tillade han med hänvisning till ett besök från regimens utrikesminister Javad Zarif i Sverige i augusti i år.

Zarif hotade de svensk- och exiliranier som protesterade mot hans besök i Stockholm till döden.

”Sverige och EU kan inte längre ignorerar regimens spionage och terrorhot mot oss, svensk-iranier och regimkritiker. Regeringen måste agera genom att utvisa ansvariga diplomater från iranska regimens ambassad i Stockholm innan det är försent”, tillade Massud.

Svensk- och exiliranier uppmärksammade just detta terrorhot under stödaktioner i Göteborg och Malmö på lördagen.

De krävde att regeringen utreder dessa terrorhot som planeras och genomförs från regimens ambassad i Stockholm och utvisa de iranska diplomater som är ansvariga för denna olagliga verksamhet mot iranska aktivister.