Engagemang

Svensk- och exiliranier protesterar mot Zarif

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), protesterade mot iranska regimens utrikesminister Javad Zarif i samband med hans besök på UD under tisdagen.

Demonstration mot Zarifs Sverigebesök, Mynttorget

Bild 1 av 4

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), protesterar mot iranska regimens utrikesminister Javad Zarif i samband med hans besök på UD den 20 augusti.

Deltagarna påpekade att Zarif inte representerar iranska folket utan deras förtryckare, prästerskapets religiösa envälde med den högste ledaren, Khamanei. De betonade att Zarif, i egenskap av regiminsider, är högst delaktig i regimens terrorism, MR-brott och regionala aggressioner.

”Zarif är terrorist, släng ut terroristen”, är ett av flera slagord som svensk- och exiliranier skanderade under dagens demonstration på Mynttorget.

Utrikesministern Margot Wallström (S) höll en pressträff efter sitt möte med Zarif utan iranska regimens utrikesminister vid sin sida.

”Jag tror inte att han är rädd för att svara på frågor”, svarade utrikesminister Margot Wallström (S) på frågan om varför Zarif inte deltog i pressträffen.

”Enligt Wallström diskuterades bland annat mänskliga rättigheter, men också den kärntekniska överenskommelsen”, rapporterar Expressen.

”Vi är väldigt besvikna på utrikesministern Margot Wallström (S) för det hon sa under sin pressträff. Hennes kommentarer var verklighetsfrånvarande och falska. Utrikesministern visade idag att hon inte har någon aning om vad som händer i Iran eller regionen”, sade FFFI:s ordförande, Mojtaba Ghotbi, som deltog i demonsrationen.

”Sådana brister hos en rutinerad politiker som Margot Wallström är förvånande men förklarar Sveriges skamliga Iranpolitik som idag baseras på kohandel, dialog och handel”, tillade han.

Svensk- och exiliranier fördömde Sveriges välkomnande av Zarif och krävde att regeringen och UD ändrar sin skamliga Iranpolitik för en beslutsam politik som främjar mänskliga fri- och rättigheter i Iran.

De uppmanade även regeringen att erkänna iranska folkets strävan för demokrati samt stödja en demokratisk förändring i Iran genom folket och den organiserade oppositionskoalitionen, NCRI.

Ett ögonvittne berättar för FFFI att tidigare utrikesminister Carl Bildt smög in på Zarifs rum på Grand Hotel runt 15:30 för ett möte med prästerskapets representant. Hans kvinnliga sekreterare fick dock inte följa med upp och delta vid mötet, enligt ögonvittnet som beskriver Bildt som en av iranska regimens mest hängivna lobbyister i Europa.

Läs mer här om demonstranternas krav: https://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/iranier-foerdoemer-zarifs-besoek-i-sverige-2907158