Engagemang

Zarif hotar svensk-iranska regimkritiker till döden

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif hotar de svensk- och exiliranier som protesterade mot hans Sverigebesök i Stockholm till döden.

Hundratals svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), fördömde Zarifs besök under demonstrationer i samband med hans tvådagars besök i Stockholm.

De kritiserade även svenska UD för att ha välkomnat honom och påpekade att Zarif inte representerar iranska folket utan deras förtryckare, prästerskapets religiösa envälde.

Svensk-iranska regimkritiker betonade att Zarif, i egenskap av regiminsider, är högst delaktig i regimens terrorism, MR-brott och regionala aggressioner.

Zarif skröt att ”iranier” inte skulle låta demonstranterna leva i en minut och skulle äta dem levande under en frågestund i samband med hans besök på fredsinstitutet Sipri som direktsändes av iranska regimens engelskspråkiga TV-kanal Press TV.

”Fråga någon av de individer som står utanför att delta i något möte med iranier (vilket är regimens term för dess revolutionsgardister och agenter) och se om de skulle överleva. De skulle inte överleva mer än minut”, sade han med hänvisning till svensk- och exiliranier som protesterade mot honom utanför Sipri.

Zarif berömde Sverige och utrikesministern Margot Wallströms pressträff i kommentarer till SVT dagen efter sitt besök på UD.

”Sverige gör mycket bra i form av vad man säger, men man måste också implementera”, sade han till SVT.

Zarifs hot kom samma dag som Stockholmpolisen tog till våld för att stoppa en protest mot iranska regimens utrikesminister.

Hundratals svensk- och exiliranier hade samlats på Frösunda torg i Solna för en demonstration mot Zarif den 21 augusti med anledning av hans besök på fredsinstitutet Sipri där han deltog i ett seminarium om ”Internationell rätt och Unilateralism”.

FFFI kräver att UD fördömer Zarifs hot mot iranska regimkritiker i Sverige och kallar upp regimens ambassadör för att markera mot den växande hotbilden mot svensk- och exiliranier.

Regeringen kan inte vara tyst när Zarif öppet hotar svensk- och exiliranier som utnyttjar deras demonstrationsrätt och yttrandefrihet för att protestera mot en av världens värsta diktaturer.