Motståndsrörelsen, Nyheter

Iransk terroristdiplomat inför rätta i Belgien

Rättegången mot iranska regimens terroristdiplomat Assadollah Assadi, som planerade ett bombattentat mot iraniernas stora sammankomst för ett demokratiskt Iran i Villepinte i Paris, 30 juni 2018, har börjat i Belgien. Efter två års utredning överlämnade belgiska säkerhetsministeriet Assadis fall till domstolen tillsammans med tre av hans medbrottslingar.

Assadi arresterades i Tyskland och utlämnades till Belgien, oktober 2018, sedan högsta domstolen i den tyska staden Bamberg beslutat att han inte skyddas av diplomatiskt immunitet och kan överlämnas till Belgien.

Assadi misstänks för att ha lämnat över 500 gram sprängämnen till ett par bosatt i Belgien. Sprängmedlet skulle användas för terroristattacken och hittades i parets bil när de arresterades av belgisk polis på väg mot sammankomsten i Paris. Det arresterade paret är identifierade som Amir Sadoni och Nassim Nomeni.

Assadollah Assadi, som är stationschef för iranska regimens ministerium för underrättelse och säkerhet (MOIS) i Wien, har varit stationerad i Österrike sedan augusti 2014.

Denna stora terroristattentat, som skulle ha lämnat hundratals offer, avslöjades och förhindras i sina sista etapper.

Amir Saadouni och Nasimeh Naami arresterades i Belgien den 30 juni medan de transporterade bomben till Villepinte. Mehrdad Arefani arresterades i Villepinte, Paris, och Assadi arresterades i Tyskland nästa dag och överlämnades till de belgiska myndigheterna.