Nyheter

Terrordömd iransk diplomat överklagar inte dom

En terrordömd iransk diplomat överklagar inte sin dom. Det står klart på onsdagen efter preliminära förhandlingar i appellationsdomstolen i belgiska staden, Antwerpen.

Därmed accepterar den iranske diplomaten Assadollah Assadi domen från den fjärde februari i år då en domstol i Antwerpen dömde honom till 20 års fängelse. Hans tre medbrottslingar dömdes till 18, 17 och 15 års fängelse vardera.

De fick fängelse för terrorism och för att ha planerat ett bombattentat i Paris den 30 juni 2018. Målet för attentatet var iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi och den prodemokratiska oppositionens årliga sammankomst i Paris, organiserad av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

”Assadis beslut grundar sig på att fortsatta förhandlingar i en högre instans kunde ha fått värre konsekvenser för iranska regimen. Vid en överklagan riskerade han att dra hela regimen inför rätta för statlig terrorism. Så han avstod och accepterade straffet”, sade FFFI:s EU-representant, Massud Kiani.

Oppositionsledaren Maryam Rajavi sade att nu när domen står fast bör EU terrorstämpla regimens revolutionsgarde och underrättelseministerium.

”Att lagföra regimens agenter, återkalla deras flyktingstatus och medborgarskap och utvisa dem från Europa, samt att stänga regimens officiella och inofficiella ambassader och kulturcentrum är absolut nödvändiga åtgärder för att motverka terrorism och skydda Europas säkerhet”, sade Rajavi i ett uttalande på onsdagen och tillade.

”Information om regimens terror- och underrättelsenätverk [i Europa] samt de hundratals agenter som den använder mot iranska motståndsrörelsen måste göras tillgänglig för allmänheten.”

Diplomaten agerade efter order från regimens högsta ledning

Assadollah Assadi var stationerad i Österrike sedan augusti 2014 som konsulär på den iranska ambassaden i Wien. Men han är i själva verket stationschef för regimens underrättelseministerium (MOIS) i Europa, enligt uppgifter, rapporter och domstolshandlingar.

Det är därför otänkbart att regimens terrordömda diplomat agerade självmant och på egen hand. Terrorattentatet skedde med regimens vetskap och högste ledarens godkännande.

Irans högsta ledning inblandad

Regimens högste ledare, Khamenei, sade i ett tal nyligen att det är regimens Högsta nationella säkerhetsråd som bestämmer utrikespolitiken och att utrikesdepartementets enda ansvarar är att genomföra den.

Regimens president, Rouhani, bekräftade just detta i ett tal den 28 april. Han betonade även att regimens högste ledare måste godkänna alla beslut.

”När vi vill genomföra en offensiv operation någonstans, måste vi diskutera den i Högsta nationella säkerhetsrådet, där cheferna för de tre grenarna deltar. Och Khamenei måste godkänna beslutet”, sade Rouhani.

Regimens utrikesminister, Zarif, erkände nyligen att Irans ambassadörer är en del av regimens säkerhetsstruktur.

”Utrikesministeriets agenda har varit en politisk säkerhetsagenda sedan revolutionens början”, sade Zarif i en läckt ljudinspelningen, som utländska medier utanför Iran publicerade förra helgen.

”Rouhani, Zarif, och Khamenei sitter i regimens Högsta nationella säkerhetsråd och är följaktligen delaktiga i alla beslut när regimens statliga terrorism”, sade FFFI:s EU-representant, Massud Kiani.