Pressmeddelande

Iransk diplomat döms till 20 års fängelse för terrorism

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) välkomnar domen mot den iranske diplomaten Assadollah Assadi och hans tre medbrottslingar. En domstol i staden Antwerp, Belgien, dömde diplomaten till 20 års fängelse och hans medbrottslingar till 18, 17 och 15 års fängelse vardera.

De döms till fängelse för terrorism och för att ha planerat ett bombattentat i Paris den 30 juni 2018. Målet för attentatet var iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi och den prodemokratiska oppositionens årliga sammankomst i Paris, organiserad av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

Dagens dom är historisk i och med att det är första gången som en företrädare för iranska regimen ställs inför rätta för terrorism i EU.

FFFI uppmanar regeringen och UD att fördöma attentatet i Paris, vilket de har avstått från att göra i två år, nu när iranska regimens direkta inblandning är bevisad.

Svensk- och exiliranier kräver att UD kallar upp iranska regimens ambassadör i Stockholm för att protestera mot regimens olagliga aktiviteter på svensk och europeisk mark som hotar vår säkerhet.

Sverige bör dessutom utreda om regimens diplomater och ambassad i Stockholm har kopplingar till iranska underrättelsetjänstens inre säkerhet och den dömda diplomaten Assadi, som är terrorstämplade av EU, samt hans omfattande nätverk i Europa.

Om kopplingar eller samarbete kan bevisas bör Sverige åtala och utvisa dessa diplomater och eventuella agenter som de kan ha rekryterat.

Sverige och EU bör överge sin bekväma, dock principlösa, eftergiftspolitik för en bestämd politik gentemot Iran. De måste agera kraftfullt och svara gemensamt med att nedgradera, alternativt avbryta, alla förbindelser med Iran och stänga kulturcentrum och moskéer som Iran utnyttjar för terrorism och för att sprida islamisk fundamentalism.,