Nyheter

Ökänd förbrytare vald som talman för regimens nya parlament

Iranska regimens nya parlament valde på onsdagen revolutionsgardisten Mohammad Baqer Qalibaf till parlamentets nye talman med en överväldigande majoritet.

Qalibaf, en av tre nominerade kandidater, är känd för sin delaktighet i flera högprofilerade korruptionsfall under sina 12 år som Teherans borgmästare. Han spelade även en stor roll i regimens brutala kväsning av studentprotester i 1999.

Han har vid flera tillfällen skrutit om sin delaktighet i regimens inhemska förtryck och hur han har varit med om att slå ner iranska dissidenter under 80-talet framförallt medlemmar och sympatisörer till Irans främsta oppositionsgrupp, Folkets mojahedin (PMOI/MEK).

Den nye talmannen står dessutom nära chefen för regimens så kallade rättsväsende, Ebrahim Raisi, känd människorättsförbrytare som översåg massaker på 30,000 politiska fångar i Iran i 1988.

Regimens nya parlament som domineras av hårdföra, konservativa krafter från högste ledarens fraktion började sin nya session på onsdagen.

Parlamentsval i februari i år blev ett stort misslyckande för den iranska regimen, som FFFI rapporterade tidigare. Största majoriteten av de röstberättigade i Iran avstod från att delta i regimens skenval.

Det trots att regimen mörkade coronautbrottet i landet i ett desperat försök att öka valdeltagandet. Men knappt 43 procent av väljarna deltog, enligt regimens egna officiella siffror.

Regimen inför flera allvarliga kriser

Regimen står redan inför flera allvarliga kriser bortsett från den förvärrade coronakrisen där det verkliga dödstalet nu närmar sig 48,000.

Covid-19 dödstal i Iran överstiger 47500 av den 28 maj 2020

Interna stridigheter, korruption, djup ekonomisk kris och en legitimitetskris med växande folkligt missnöje hotar idag prästerskapets överlevnad och grepp om makten, enligt regimens eget erkännande.

Under de senaste månaderna har regimens egna tjänstemän ägnat sin tid åt att uppmärksamma den senare krisen. Tillsammans med statliga medier har de gång på gång varnat för en ny våg av regimkritiska protester och ett stundande folkligt uppror över hela landet likt protesterna i november förra året.

Maktkamp inför öppen ridå

Om de senaste debatterna i kammaren är en vägledning kommer den närmaste tiden att präglas av en mer infekterad maktkamp mellan regimens president Hassan Rouhani och högste ledaren, Khameneis hårdföra fraktion. Mycket talar för att Khameneis fraktion, som har en majoritet i parlamentet, kommer att fokusera på att avsätta Rouhani genom en misstroendeomröstning.

Rouhani försökte förebygga detta genom att uppmana parlamentet att samarbeta och arbeta tillsammans med hans regering i sitt tal vid parlamentets öppnande igår. Han prisade även högste ledaren Khameneis ledarskap och skyllde landets kriser på USA.

”I sitt tal anklagade Rohani på nytt USA för att bedriva ’psykologisk krigföring’ och ägna sig åt ’ekonomisk och medicinsk terrorism’. Men han tillade att Iran lyckats stå upp mot ’fienden’, rapporterade TT genom att citera Rouhanis tal.

Khamenei i sin tur krävde en mer hårdför regering under en videokonferens med en grupp bassij-medlemmar från landets universitet den 18 maj.

”Jag tror på en ung regering som är trogen Hizbollahs ideal och värderingar och som kan vägleda landet genom svåra tider”, sade han i sitt tal med hänvisning till regimens reaktionära Islam.

Samtidigt har regimen och dess repressiva säkerhetsorgan trappat upp det inhemska förtrycket med en ny våg av arresteringar av aktivister, studenter, och dissidenter. Den senaste tidens förföljelse riktar sig framförallt mot sympatisörer och familjemedlemmar till oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK) över hela landet.