Nyheter

Irans parlament: underrättelsetjänster bidrar till korruption i landet

Iranska regimens parlament anklagar regimens underrättelsetjänster för att bidra till korruption inom landets bilindustri.

”Det faktum att det finns flera underrättelsetjänster i Iran har bidragit till korruption och stora förluster för Irans biltillverkningsindustri”, skriver parlamentet efter en utredning och tillägger.

”Baserade på bevis har dessa institutioner bidragit till omfattande finansiell korruption som gjort det svårt, och ibland omöjligt, att vidta korruptionsbekämpande åtgärder.”

Rapporten nämner inte de inblandade underrättelsetjänsterna och ger inte några exempel på korruptionsfall. Parlamentet kritiserar dessutom regimens regering och dess inspektionsorgan för att ha tvingat landets biltillverkare att vidta felaktiga åtgärder när det gäller försäljning. Det säger också att påtryckningar och inblandning från regimens olika säkerhetsorgan har också bidragit till stora förluster för biltillverkarna.

Detta har kostat de två största biltillverkarna i landet sammanlagt sju miljarder dollar som regeringen finansierat både direkt och indirekt, skriver parlamentet i sin rapport.

Regimens parlament tillägger att flera biltillverkare däribland Iran Khodro Diesel och SAIPA Diesel har omvandlats till bakgårdar för ”politisk oönskade individer” som kastats ut från andra sektorer.

Parlamentet offentliggjorde rapporten under tisdagen samma dag som regimens så kallade rättsväsende dömde två personer till döden och två ledamöter i regimens parlament till fängelse. Samtliga stod anklagade för inblandning i korruption som just berörde landets bilindustri.

Regimens parlament påpekar i sin rapport att utredningsgruppen inte fick tillgång till finansiella rapporter från vissa underleverantörer och aktieägare. Det sade också att regimens rättsväsende vägrade att samarbeta med utredningen och belysa korruptionsfall.