Nyheter

Lågt valdeltagande i Iran

Fredagens parlamentsval var ett stort misslyckande för den iranska regimen.

Största majoriteten av röstberättigade i Iran avstod från att delta i fredagens parlamentsval i Iran. Det trots att myndigheterna förlängde öppettider minst fem gånger.

Iranska regimens egna medier rapporterar om ett valdeltagande på högst 30%. De verkliga siffrorna är dock betydligt lägre, enligt rapporter från observatörer som FFFI har talat med.

”Unga människor bojkottade och avstod från att rösta. Det är bara regimens egna som deltar i valet”, säger en observatör till FFFI.

Jamal Orf, biträdande inrikesminister och chef för landets valkommission sade att 11 miljoner röstberättigade har röstat, enligt Farskurd news. Detta motsvarar 19 procent av de röstberättigade.

Regimens ledare diskvalificerade mer än 7,000 kandidater, inklusive de flesta så kallade ”reformister och centrister, vilket banar vägen för tuffare inrikespolitik och utrikespolitik.

Oppositionsledaren, Maryam Rajavi, sade i ett uttalande igår att ”allmän bojkott av regimens kvasival var ett rungande nej till det religiösa enväldet och ja till att avsätta det.”

”Denna fars till val blev ett stort bakslag för regimen. Folk bojkottade omröstningen i en hyllning till martyrerna i november 2019”, sade Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president med hänvisning till de 1,500 demonstranter som regimens säkerhetsstyrkor dödade under förra årets landsomfattande protester i landet.