Folkliga protester, Ledare, Mänskliga Rättigheter

1500 människor dödades under protesterna i Iran – Svenska medier håller tyst

Kring 1500 människor dödades under de folkliga protester som började den 15 november i Iran. Det rapporterar Reuters på måndagen och hänvisar till tre iranska säkerhetskällor.

Uppgiften om 1500 döda är betydligt högre än siffror från internationella människorättsgrupper och USA men i linje med rapporter från Iranska nationella motståndrådet (NCRI).

En rapport från Amnesty International publicerad den 16 december bekräftade att dödstalet var minst 304. Det amerikanska utrikesdepartementet sade i ett uttalande till Reuters att det uppskattar att många hundratals iranier har dödats och att det har sett rapporter om att antalet kan vara över 1000.

Den iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI/MEK) har presenterat en namnlista på över 557 dödade demonstranter.

Men svenska medier och politiker har däremot hittills hållit tyst om det oroväckande dödstalet och regimens brutala nedslag mot de regimkritiska protesterna. De försöker desperat att hålla fast vid sin misslyckade Iranpolitik och liera med terroristregimen för att inte göra de arga.

“Detta är kanske huvudanledningen att de svenska medier inte ens rapporterar om en rad stödaktioner som svensk-iranier runt om Sverige arrangerade i solidaritet med de folkliga protesterna mot regimen i Iran” , säger Mojtaba Ghotbi ordförande för FFFI i en kommentar till Reuters rapport.

Högste ledaren: stoppa protesterna till varje pris

Efter flera dagar av protester över hela Iran förra månaden verkade högste ledare Ali Khamenei otålig, rapporterar Reuters och tillägger: han samlade sina högsta säkerhets- och regeringstjänstemän däribland regimens president Hassan Rouhani och medlemmar i hans kabinett och gav dem en direkt order, “Gör vad som krävs för att stoppa protesterna.

Mötet ägde rum i Khameneis officiella bostad i ett väl övervakat område i centrala Teheran, den 17 november, två dagar efter att protesterna hade brutit i över 100 iranska städer.

Ordern, som bekräftas av tre källor nära den högste ledarens innersta cirkel och en fjärde tjänsteman, satte igång det blodigaste tillslaget mot demonstranter sedan den islamiska revolutionen 1979.

“Den Islamska republiken är i fara. Gör vad som krävs för att få slut på det. Ni har mina order”, sade Khamenei enligt en av Reuters källor.

Högste ledaren sade att han kommer att ställa alla de närvarande till svars om demonstrationerna inte stoppas omedelbart.

“Våra fiender försökte störta den Islamska republiken. Situationen krävde omedelbara handlingar”, säger en av källorna som var närvarande under mötet.

Blodbad i flera iranska städer

Nästa dag, den 18 november, började kravallpolisen i Teheran skjuta skarpt mot slumpmässigt utvalda demonstranter, uppger en vittne för Reuters.

Hon berättar att demonstranter föll skrikande till marken medan andra sökte skydd i butiker och närliggande bostäder.

En högt uppsatt medlem av revolutionsgardet i Kermanshah-provinsen berättar att provinsens guvernör vidarebefordrade en order från den högsta ledningen i Teheran under ett möte sent på kvällen den 18 november.

“Vi fick order från högt uppsatta ledare i Teheran att stoppa protesterna”, berättar källan.

“Visa ingen nåd längre. Deras mål är att störta den Islamska republiken. Men vi kommer att utrota dem”, sade guvernören enligt källan.

En av de värsta massakrerna verkar ha skett i staden Mahshahr i sydvästra Iran. Där gick revolutionsgardet till attack mot protesterna. Demonstranterna flydde till ett träskområde men blev omringade av revolutionsgardister som öppnade eld mot dem med automatvapen. Minst hundra personer ska ha dödats under den brutala attacken i Mahshahr.

“Mer än 140 regeringsbyggnader sattes i brand tillsammans med hundratals banker och dussintals bensinstationer medan 50 baser som användes av säkerhetsstyrkorna attackerades [under protesterna]”, sade iranska regimens inrikesminister den 27 november till regimens statliga nyhetsbyrå IRNA.

Ministern hävdade också att över 200 000 människor deltog i protesterna över hela landet.