Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen trappar upp arresteringar under coronakrisen

Iranska regimen trappar upp det inhemska förtrycket parallellt med den växande coronakrisen i landet.

Regimen planerar att verkställa dödsstraffet mot den 23-årige Abolfazl Shabani imorgon på morgonen, enligt uppgifter från Iran. Abolfazl anklagades för att ha dödat en annan man under ett slagsmål och har suttit i dödscell sedan fem år tillbaka.

En av regimens appellationsdomstolar dömde i veckan sju medlemmar från lärarförbundets avdelning i norra Khorasan till sammanlagt 25 år och fyra månaders fängelse. De sju frihetsberövade lärarna var anklagade för att ha deltagit i den landsomfattande lärarstrejken i 2018.

I förra veckan dömdes åtta bahaier till sammanlagt 45 års fängelse.

Tre kristna konvertiter togs till Lakan-fängelset i staden Rasht, norra Iran tidigare denna vecka sedan de inte hade råd att betala borgen, enligt uppgifter till FFFI. De frihetsberövade var identifierade som Ramin Hassanpour och hans fru Katrin Sajjadpour samt Moslem Rahimi.

Regimen arresterade minst fem kommunalarbetare i förra veckan i staden Ahwaz efter att de protesterat mot obetalda löner och förmåner.

Nio Nobelpristagare skrev ett brev till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter den 15 maj och varnade för att arresteringen av två iranska studenter, Amir-Hossein Moradi och Ali Younesi, banar vägen för ett brutalt förtryck av dissidenter och studenter under och efter coronakrisen.

Regimens repressiva säkerhetsorgan arresterade de två prisbelönade studenterna i april. Amnesty International varnade i förra veckan att de två studenterna nu riskerar tortyr och lanserade en kampanj för deras frigivning.

En talesman för regimens så kallade rättsväsende anklagade studenterna för att ha kopplingar till iranska oppositionen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK).

Regimen mörkar det verkliga dödstalet med arresteringar

Sedan aprilmånad har regimens cyberpolis arresterat tusentals människor som rapporterar och skriver om coronakrisen och det verkliga dödstalet i Iran på internet och sociala medier.

Över 42,500 människor har dött från Covid-19 i Iran fram till måndagen den 18 maj enligt källor på iranska sjukhus och vårdcentraler. Men regimen försöker mörka krisen och tillkännager endast en dödssiffra på strax över 7000.