Nyheter

Iran bekräftar arresteringen av prisbelönade studenter

Talesmannen för iranska regimens så kallade rättsväsende bekräftade på tisdagen att två universitetsstudenter som regimen arresterade nyligen hade kopplingar till iranska oppositionen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK).

Ali Younesi (höger) och Amir-Hossein Moradi (vänster)

Gholam-Hossein Esmaili som pratade med reportrar sade att de två studenterna hade upprättat kontakt med MEK utan att identifiera dem. Han påstod även att de hade utbildats av oppositionen för att ”genomföra terroroperationer i landet”.

De studenter som Esmaili hänvisade till vara den 20-årige prisbelönta datavetenskapsstudenten vid Teherans Sharif tekniska högskola, Ali Younesi, och en annan prisbelönad fysikstudent, Amir-Hossein Morad. Båda var arresterade den 10 april av regimens repressiva säkerhetsorgan.

Ali Younesis familj säger att han blev attackerad i sitt hem av tolv civilklädda säkerhetsagenter från regimen. Han var skadad och blödde från huvudet när han blev arresterad.

Talesmannen för regimens så kallade rättsväsende påstod även att sprängämnen hade hittats i studenternas bostäder. ”Detta var en konspiration av fienden som ville inleda ett upplopp mitt i coronapandemin. Men säkerhetsstyrkorna neutraliserade konspirationen med lite tur”, hävdade Esmaili.

Det iranska rättssystemet fungerar i hemlighet och är i själva verket ett verktyg för prästerskapets repression. Individer och dissidenter som är arresterade för säkerhetsrelaterade anklagelser får aldrig en rättvis rättegång. De blir ofta dömda för det påhittade brottet ”krigföring mot gud” och vägras tillgång till opartisk juridisk representation eller möjlighet att ifrågasätta sådana anklagelser.

Folkets mojahedin (PMOI/MEK) är Irans mest organiserad oppositionsgrupp och regimen har förföljt dess medlemmar och sympatisörer i Iran sedan 1981. Den ingår i den större iranska prodemokratiska oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndrådet (NCRI) som verkar för en demokratisk förändring genom att avsätta prästerskapets envälde i Iran.

Regimen planerar ännu en massaker

Stöd för och kontakt med MEK eller NCRI straffas med döden eller hårda fängelsestraff av regimen för ”krigföring mot gud”.

NCRI sade att regimen tvingades till slut erkänna efter 26 dagar att den har arresterat två prisbelönade studenter.

Skräckslagen av folkliga uppror ser prästerskapets religiösa envälde i Iran ingen annan utväg än att ta till hot och förtryck samt att trappa upp repressionen.”

Det sade NCRI i ett uttalande på tisdagskvällen och namngav ytterligare 18 individer som regimen hade arresterat. Oppositionsledaren, Maryam Rajavi, uppmanade samtidigt världssamfundet, FN och internationella MR-organisationer att agera för deras omedelbara frigivning.

Hon uppmanade generalsekreteraren och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter att genast skicka en internationell utredningsgrupp till Iran för att besöka regimens fängelser och träffa dessa fångar.

”Dagens erkännande av regimen är ett hot riktade mot alla som deltar i regimkritiska protester och aktiviteter i Iran. Om ni protesterar kommer vi att döda er, är regimens budskap”, sade Massud Kiani, FFFI:s EU-representant om Esmailis kommentarer.

Han betonade även att chefen för regimens så kallade rättsväsende, Ebrahim Raisi, är ansvarig för 1988 års massaker på 30 000 politiska fångar i Iran där en majoritet av offren var medlemmar av och sympatisörer till MEK.

”FFFI kräver att UD kallar upp iranska regimens ambassadör för att protestera mot dessa godtyckliga arresteringar”, sade Massud och tillade. ”Vi uppmanar regeringen att agera tillsammans med EU för att pressa regimen för en omedelbara frigivning av de frihetsberövade studenterna och samtliga politiska fångar i Iran.”

Under de senaste veckorna har iranska regimens domstolar dömt flera studenter till hårda straff. De stod anklagade för att ha ”agerat mot den nationella säkerheten” efter att tidigare i år ha deltagit i möten för att organisera protester mot nedskjutningen av ett ukrainskt flygplan

Flygplanet sköts ned av revolutionsgardets robotar den åttonde januari strax efter att ha lyft från Teherans flygplats. Samtliga 176 passagerare och besättningsmedlemmar ombord, däribland flera svensk-iranier, dog i attacken.