Nyheter

ljudfil visar att Iran visste omedelbart att det hade skjutit ner flygplanet

En läckt ljudinspelning av en iransk pilot som pratade med kontrolltornet i Teheran visar att Iran omedelbart visste att det hade skjutit ned en ukrainsk flygplan förra månaden, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy.

Iranska regimen hade tidigare förnekat i flera dagar att det skjutit ner planet.

Det läckta ljudet ”bevisar att den iranska sidan visste från början att vårt plan hade drabbats av en missil,” sa Zelenskiy i en TV-intervju.

På inspelningen, som spelades på en ukrainsk tv-station sent på söndagen, hörs en pilot på ett annat iransk trafick flygplan som säger att han såg ”en missil ljus” på himlen innan ukrinska passagerplanet kraschade i en explosion.

– Är det här ett aktivt område? Vi ser ljus som från en robot, säger den iranske piloten.

Samtliga 176 människor, däribland 17 svenskar, ombord på planet omkom.

Teheran skyllde de ukrainska myndigheterna för att ha läckt det som den beskrev som konfidentiella bevis, och sa att de inte längre skulle dela material med Ukraina från utredningen om kraschen.

FFFI repporterade samma dag att det finns misstankar att det ukrainska passagerarplanet som störtade i Iran har blivit nedskjuten.

Mot bakgrund av detta och regimens stora lögn går det inte att utesluta att nedskjutningen inte var planerad., säger Massud Kiani FFFI;s EU-representant i ett samtal med FFFI.