Nyheter

Journalister lämnar statliga televisionen i protest mot regimen

Minst två programledare lämnar iranska regimens statliga television IRIB i protest mot regimen och ber samtidigt om ursäkt för att ha spridit regimens lögner. Det rapporterar DN på tisdagen med hänvisning till brittiska Guardian.

En tredje journalist säger att hon lämnade IRIB sedan en tid tillbaka eftersom hon var trött på att ljuga på statens vägnar i 13 år. Gelare Jabbari ber om ursäkt i ett inlägg på Instagram och skriver.

“Det var mycket svårt för mig att tro på att de hade dödat våra landsmän. Förlåt mig för att jag var sen med att förstå detta. Och förlåt mig för de 13 åren som jag har ljugit för er”.

Jabbari hänvisar till regimens initiala påstående att det ukrainska passagerarplanet hade kraschat på grund av ett tekniskt fel. Men regimen tvingades till slut att erkänna att revolutionsgardet hade skjutit ner planet men skyllde tragedin på mänskligt misstag.

Detta sedan flera västerländska regeringar sade sig ha bevis på att Iran hade skjutit ner planet. Videoklipp publicerade på sociala medier visar också när planet träffas av en robot, rapporterade flera internationella medier.

Regimens erkännande har lett till stora folkliga protester mot regimen med krav på prästerskapets avgång i huvudstaden Teheran och flera andra städer.

Iran är ett av världens största fängelser för journalister framför allt för kvinnliga journalister. Iran under prästerskapet hamnade på plats 170 bland 180 länder i Reportrar utan Gränsers pressfrihetsindex för 2019.