Mänskliga Rättigheter

RUG: Iran är ett av världens största fängelser för journalister

Den internationella organisationen Reportrar utan gränser, RUG:s rapport om pressfrihetsindex 2019 visar att Iran har glidit längre mot botten i världens pressfrihetsindex.

I sin årliga rapport om pressfriheten i världen, publicerad i torsdags, sa den Parisbaserade organisationen, även känd som RSF, att Iran sjönk sex platser till 170:e av 180 länder och territorier. Nedgången beror på ökade arresteringar av ”professionella och icke-professionella journalister, särskilt de som postar på sociala nätverk” i Iran under 2018.

”Iran (ner sex placeringar till plats 170) är ett av världens största fängelser för journalister”, skriver RUG.

RUG sade att en annan faktor i Irans försämrade pressfrihet är regimens tillslag mot sociala medier.

”Iran, som bevittnar en aldrig tidigare skådad våg av protester i flera av sina städer, har ökat tillslagen mot information på internet och blockerar fortfarande flera appar som Telegram, Facebook och Twitter”, säger rapporten.

RUG avslöjade i januari att minst 860 journalister har fängslats eller avrättats, mellan åren 1979 och 2009 i Iran.

Bland annat har journalisterna fängslats för spionage, propaganda mot staten, aktiviteter riktade mot inrikessäkerheten samt fientligt samarbete med främmande makter. 57 journalister har fängslats för att ha förolämpat islam eller regimens högsta ledare.