Nyheter

Iran: Vi sköt ner planet av misstag

Iranka regimen erkänner nu att de sköt ner det, uppger landets statliga tv.

Iran hade hittills förnekat att man orsakat nedskjutningen och kraschen.

-Denna tragedi var inget misstag eller olycka. Regimen och iranska myndigheter hade alla möjligheter att förhindra denna tragedi genom att till exempel stänga Irans luftrum samtidigt som spänningarna mellan regimen och USA ökade. Men regimen gjorde det motsatta utan att varna vanliga civila för kommande hot.  Detta var ett kalkylerat drag från iranska regimen och dess högste ledare Khamenei, säger Mojtaba Ghotbi ordförande för FFFI i ett kommentar.

I onsdags avslöjade FFFI att det finns misstankar att planet sköts ner av iranska missilsystem.

Det finns all anledning att tvivla på regimens version om att planet kraschade p.g.a. misstag. En av de är att iranska regimen ljuger systematiskt för att främja sin egen cyniska agenda och är fullständigt likgiltig inför civila liv. Vi såg det för några månader sedan när regimens repressiva säkerhetsstyrkor sköt ner över 1500 demonstranter på iranska gator under de folkliga protesterna mot prästerskapet i Iran. Propaganda och dödande av oskyldiga och försvarslösa civila ligger i prästerskapets DNA och är regimens statsmannakonst.

Andra länder, bland andra Kanada, Storbritannien och USA uppgett att säkra underrättelseuppgifter tyder på att en iransk robot sköt ner planet. Men regimen nekade.