Mänskliga Rättigheter

Iran världens största fängelse för kvinnliga journalister

Iran under prästerskapet är idag världens största fängelse för kvinnliga journalister, enligt organisationen Reportrar utan Gränser (RUG).

Minst 10 kvinnliga journalister sitter frihetsberövade idag i iranska fängelser. Det skriver den internationella organisationen, som bevakar pressfriheten i världen, i ett uttalande på sin hemsida på måndagen.

De tio kvinnliga journalister som sitter frihetsberövade idag i iranska fängelser, enligt Reportrar utan Gränser (RUG).

De tio är identifierade av RUG som Noushin Jafari, Marzieh Amiri, Assal Mohammadi, Sanaz Allahyari, Farangis Mazloom, Hengameh Shahidi, Sepideh Moradi, Avisha Jalaledin, Shima Entesari och Narges Mohammadi.

RUG uttrycker även oro över en ny våg av arresteringar och förhör av kvinnliga journalister i Iran sedan början av augusti.

”Iran är redan ett av världens största fängelser för journalister. Men det håller idag flera kvinnor frihetsberövade för deras journalistiska aktiviteter än något annat land i världen”, säger Reza Moini, chef för RUG:s enhet för Iran och Afghanistan.

Iran under prästerskapet hamnade på plats 170 bland 180 länder i RUG:s pressfrihetsindex för 2019.

Reportrar utan Gränser uppmanar FN:s särskilde Iranrapportör Javaid Rahman att ingripa omedelbart för frigivning av de frihetsberövade journalisterna. FN:s särskilde Iranrapportör uppmanas även att uppmärksamma det allvarliga läget för pressfriheten i landet.