Nyheter

Tusentals exiliranier i protestmarsch i Bryssel mot iranska regimen

Tusentals exiliranier och sympatisörer av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) samlades i Bryssel på lördagen för att visa sitt stöd för de regimkritiska protester som pågår runtom i Iran sedan början av 2018 och uppmana EU att anta en mer beslutsam politik gentemot prästerskapet.

Demonstration mot iranska regimen, Bryssel, 15 juni 2019

Bild 1 av 8

“Vi deltar i dagens demonstration för att stödja iranska folkets frihetskamp och uppmärksamma regimens brutala nedslag och terrorism som ofta glöms bort i rapporteringen om Iran. Vi är i Bryssel för att föra fram iranska folkets budskap till våra representanter i EU att prästerskapet representerar inte dem och att de strävar efter ett fritt och demokratiskt Iran”, säger Massud Kiani, FFFI:s EU-representant, från Bryssel.

“EU:s skamliga eftergiftspolitik mot Iran har ändrat maktbalansen till regimens fördel och gett prästerskapet internationell legitimitet. Vi kräver en ändring och konkreta åtgärder från EU för att ställa de ansvariga inom regimen till svars för människorättskränkningar och terrorism”, tillade FFI:s EU-representant.

Det förekom minst 279 regimkritiska protester i 79 iranska städer, byar och storstäder under majmånad.

Detta motsvarar minst åtta folkliga protester per dag trots regimens brutala nedslag och godtyckliga arresteringar. Iranska regimen arresterade över 7000 individer under 2018 i vad Amnesty beskrev som ett år av skam för iranska myndigheter.

Hassan Abbasi från revolutionsgardet avslöjade nyligen i en intervju med regimens statliga television att minst 4600 ungdomar arresterades av regimens säkerhetsorgan i samband med förra årets folkliga protester mot prästerskapets styre.

Den 19 maj dömde Teherans revolutionsdomstol fyra aktivister med kopplingar till iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI/MEK) till stränga fängelsestraff och döden. Abdullah Ghasempour, 34 år, dömdes till åtta års fängelse och döden anklagad för “krigföring mot gud”, “olaglig sammankomst”, “olagligt samarbete” samt “medlemskap i [oppositionsgruppen] PMOI/MEK”.

Regimens underrättelseminister Mahmoud Alavi tillkännagav i april att minst 116 grupper med kopplingar till oppositionen, PMOI/MEK, var arresterade förra året.

NCRIs valda president Maryam Rajavi tackade exiliranierna som hade samlats i Bryssel för deras stöd till iranska folkets frihetskamp likt oppositionsgruppens motståndsgrupper inne i Iran.

“Vi uppmanar EU att terroriststämpla prästerskapets revolutionsgarde (IRGC) och dess underrättelseministerium. Iranska regimens legosoldater och agenter måste åtalas, straffas och utvisas [från Europa]”, sade Maryam Rajavi i sitt tal som sändes via videolänk.

Hon tillade, “Vi uppmanar EU att införa omfattande straffåtgärder mot prästerskapet [som styr Iran med förtryck].”

Svensk-iranska artisten Gissoo Shakeri, uppträdde med sina sånger som prisar iranska folkets kamp mot prästerskapet för frihet. “Iranska folket avskyr prästerskapet och dess högsta ledare Khamenei, Vi står med de sida vid sida och stöder dem i deras kamp för att störta regimen”, sade hon i ett kort anförande.

Flera framstående europeiska och belgiska parlamentsledamöter deltog också i lördagens och uttryckte i sina anföranden stöd för iranska folkets kamp för ett fritt och demokratiskt Iran.

Italiens tidigare utrikesminister, Giulio Terzi, Europaparlamentets tidigare vicepresident, Dr Alejo Vidal Quadras, och tidigare presidentkandidat från Colombia, Ingrid Betancourt var några av talarna.

Talarna, som presenterade av Struan Stevenson, tidigare EP-ledamot från Skottland, ställde sig bakom exiliraniernas och NCRIs krav på att EU ska terrorstämpla Islamiska revolutionsgardet som ansvarar för regimens inhemska förtryck och terroristaktiviteter utomlands.

Talarna påpekade i sina anföranden att en av regimens diplomater sitter häktad i belgiskt fängelse i väntan på åtal för att ha planerat ett bombattentat mot NCRIs stora sammankomst i Paris den 30 juni 2018.

“Iranska regimens agenter bedriver en kampanj i syfte att demonisera [oppositionsgruppen] Folkets mojahedin. Vi måste bemöta detta. Det är en del av vår kampanj för mänskliga rättigheter”, sade Dr Alejo Vidal Quadras.

Mark Demesmaeker, EP-ledamot från Belgien, kritiserade EU:s nuvarande eftergiftspolitik gentemot Iran i sitt tal och sade, “Västvärlden kohandlade med iranska regimen i åratal för att den skulle bättra sitt beteende. Men resultatet blev det motsatta. Iran har flest antal avrättningar per capita.”

Françoise Schepmans, belgisk parlamentsledamot sade, “idag är det ett viktigt ögonblick för att stödja era motståndsrörelse och modiga ledare Maryam_Rajavi. Jag väntar på den dagen då vi kunde uppleva ett fritt Iran.”

Demonstrationen började på Schuman torget just framför EU:s högkvarter i Bryssel och fortsatte med en protestmarsch genom Bryssels gator.

Protestmarsch i Bryssel mot iranska regimen, den 15 juni 2019

Bild 1 av 3

Lördagens protestmarsch mot iranska regimen är den första i en serie liknade protester i världen. Den andra protestmarschen är i Washington DC den 21 juni och fortsätter sedan i Berlin, Stockholm och London under de följande veckorna. “Det är första gången som NCRI och dess sympatisörer organiserar en serie demonstrationer av den här omfattningen i väst”, framhöll Shahin Gobadi, NCRIs talesman till belgiska nyhetsbyrån Belga.

Torsdagens attacker mot två oljetankrar i Omanbukten och den japanska premiärministerns möte med [prästerskapets högsta ledare] Khamenei i Teheran visar att regimen förstår endast beslutsamhet och missbrukar diplomatiska förbindelser”, enligt Gobadi.