Nyheter

Storbritannien: Iran högst sannolikt bakom attackerna i Omanbukten

Iranska regimens revolutionsgarde ligger med största sannolikhet bakom attackerna mot två oljetankrar i Omanbukten, den 13 juni. Det säger brittiska UD i ett uttalande på fredagen och hänvisar till landets egen utredning.

Storbritannien är enligt uttalandet även säker på att iranska regimen bär ansvaret för attackerna mot fyra oljefartyg i Persiska viken, den 12 maj. “Iran har nyligen attackerat oljetankrar”, sade brittiska UD i fredagens uttalande.

Den brittiska utredningen bekräftar USA:s bedömning att iranska regimen låg bakom gårdagens attacker i Omanbukten. Den amerikanska militären har släppt en video som visar att Iran ligger bakom torpedattacken.

Den brittiska utrikesministern, Jeremy Hunt, fördömer gårdagens attacker i Omanbukten. “Den senaste tidens attacker är en fortsättning på Irans destabiliserande beteende och utgör en allvarlig fara för regionen”, tillägger Hunt.

“Internationella normer har kränkts i och med att civil sjöfart vara mål för attackerna. Vi uppmanar Iran att snabbt upphöra med alla former av destabiliserande aktiviteter”, säger han i fredagens uttalande från brittiska UD.

Den brittiska utrikesministern betonar även att “Storbritannien är i nära samarbete med internationella partners för att hitta diplomatiska lösningar för att lätta på spänningarna”.