Nyheter

Iran misstänkts ligga bakom attacker mot flera oljefartyg

Två saudiska oljefartyg och ett norskt fartyg i Persiska viken skadades efter att ha utsatts för sabotage under helgen, rapporterar internationella och svenska medier på måndagen.

Förenade arabemiraten har uppgett att ytterligare två fartyg utsatts för sabotage, men det är inte känt vilket land de tillhör, rapporterar SVT.

Det saudiska utrikesdepartementet beskriver det inträffade som sabotage utan att peka ut förövarna. Men medier och experter spekulerar om Iran kan ligga bakom attackerna och varnar för ökad spänning i region särskilt efter USA:s beslut att skicka hangarfartyget USS Abraham Lincoln till Persiska viken.

Experter inom USA:s militär misstänker att Iran har sprängt upp hål i fartygens skrov.

USA varnade förra veckan för att amerikanska fartyg i området kunde attackeras i av Iran. Hittills har det dock inte framkommit några uppgifter om vem som ligger bakom händelserna. Ingen grupp har tagit på sig sabotaget.

Ett expertteam från USA:s militär som skickats för att undersöka fartygen, efter begäran av Förenade arabemiraten, gör bedömningen att sabotaget förmodligen är utförd av, eller uppbackat av, Iran, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Iranska regimens statliga medier rapporterade under helgen att flera explosioner hade inträffat i staden Fujairahs viktiga hamn som ligger i emiratet vid Hormuzsundet. Men Förenade Arabemiraten (UAE) dementerade uppgifterna och sade i stället att fyra oljetankrar hade utsatts för ”sabotage” i farvatten nära hamnen.