Motståndsrörelsen

Aktivist i Iran dömd till döden för samarbete med oppositionen

Teherans revolutionsdomstol dömde fyra aktivister med kopplingar till iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI/MEK) till stränga fängelsestraff och döden. Domen mot de fyra männen kom i söndags från revolutionsdomstolens avdelning 28 i Teheran.

Abdullah Ghasempour, 34 år, dömdes till åtta års fängelse och döden anklagad för “krigföring mot gud”, “olaglig sammankomst”, “olagligt samarbete” samt “medlemskap i [oppositionsgruppen] PMOI/MEK”.

Domstolen hävdar i sin dom att Abdullah Ghasempour hade satt eld på en bas som tillhörde Basij-milisen, filmat händelsen och skickat den till media knuten till [oppositionsgruppen] PMOI/MEK. Basij-milisen är revolutionsgardets “civilstyrka” och spelar en avgörande roll i regimens försök att krossa all inhemsk opposition och stoppa regimkritiska protester. USA terroriststämplade revolutionsgardet i sin helhet förra månaden.

Domstolen dömde tre andra män, bland dem Abdullahs bror, till fem och ett halvt års fängelse vardera anklagade för “olaglig sammankomst” och “olagligt samarbete”. Mohammad Hossein Ghasempour, 32 år, Alireza Habibian, 30 år och Akbar Dalir, 34 år, sitter för närvarande frihetsberövade i Teherans ökända Evin-fängelse.

Samtliga fyra aktivister var arresterade den 21 maj 2018 i Teheran. De satt frihetsberövade i Evin-fängelset i nästan ett år utan rättegång, enligt uppgifter till FFFI.

Iranska regimen har trappat upp nedslagen mot oppositionella och sympatisörer till den mest organiserade oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK), i Iran under 2018.

Domen mot männen är det senaste i raden av regimens desperata försök att krossa oppositionen samtidigt som regimkritiska protester ökar och sprider sig över hela landet.

Regimens underrättelseminister Mahmoud Alavi tillkännagav i april att minst 116 grupper med kopplingar till oppositionen, PMOI/MEK, var arresterade förra året. Generaldirektören för regimens underrättelseministerium i Östazarbaijan-provinsen kungjorde kort därefter att över 100 aktivister med kopplingar till PMOI/MEK var arresterade i provinsen under 2018.

Antalet arresteringar är betydligt högre än vad regimen har avslöjat enligt uttalanden från Iranska nationella motståndsrådet (NCRI). Den iranska oppositionskoalitionen, där Folkets mojahedin (PMOI/MEK) ingår, har identifierat och publicerat namnen på minst 29 aktivister som frihetsberövats förra året i samband med de folkliga protesterna.

I ett uttalande den 17 maj, offentliggjorde NCRI namnen på ytterligare 11 politiska fångar som var arresterade under slutet av april och början av maj.