Nyheter

Iranska regimens revolutionsgarde på USA:s terroristlista

USA terroriststämplar det iranska revolutionsgardet. Det meddelade idag den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo meddelade i en presskonferens att de nya sanktionerna börja gälla om en vecka.

“Denna hittills unika åtgärd, som leds av utrikesdepartementet, slår fast att Iran inte bara är en statlig sponsor av terrorism, utan att revolutionsgardet aktivt delar i, finansierar, och uppmuntrar terrorism”, skriver president Trump.

“Denna åtgärd skickar ett tydligt budskap till Teheran att dess stöd till terrorism får allvarliga konsekvenser”, rapporterar Aftonbladet och hänvisar till ett uttalande från president Trump.

FFFI har vid flera tillfällen uppmanat EU och Sverige att terrorstämpla revolutionsgardet i sin helhet eftersom den paramilitära styrkan ligger bakom det inhemska förtrycket och regimens export av terrorism.

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif uppmanade regimens president Hassan Rouhani att placera amerikanska styrkor i regionen på Teherans lista över terroristgrupper, sade iranska regimens utrikesdepartement. Teheranregimen väntas ta detta beslut i svar till det amerikanska beslutet.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), välkomnade USA:s svartlistning av revolutionsgardet i ett uttalande på måndagen. Den iranska oppositionskoalitionen påpekade att beslutet är ett viktigt steg för att säkra fred och stabilitet i regionen.

NCRI uppmanade USA och internationella samfundet att anta ett liknande beslut och terrorstämpla regimens ministerium för underrättelse (MOIS) som är ansvarig för det inhemska förtrycket och terroroperationer mot iranska dissidenter i Europa.