Mänskliga Rättigheter

Amnesty: Över 7000 arresterade i Iran förra året

Iranska regimen arresterade över 7000 individer förra året, skriver Amnesty i en rapport på torsdagen.

Rapporten säger att 2018 var ett år av skam för iranska myndigheter och dokumenterar flera fall av godtyckliga arresteringar, tortyr och mord på demonstranter.

2018 var ett år av folkliga protester mot regimen. Bland de över 7000 frihetsberövade finns studenter, demonstranter, människorättsförsvarare, advokater, arbetare, journalister och miljöaktivister.

Rapporten uppmärksammar även regimens förföljelse och diskriminering av Irans etniska och religiösa minoriteter.

Minst 26 demonstranter dödades förra året varav nio i myndigheternas förvar under misstänkta omständigheter, enligt Amnesty som påpekar att hundratal andra dömdes till fängelsestraff eller piskstraff.

Flera kvinnorättsaktivister arresterades också för att ha tagit av sig slöjan i protest mot regimens obligatoriska klädkod.

Minst 20 journalister och mediearbetare dömdes till hårda fängelsestraff eller piskstraff efter orättvisa rättegångar, rapporterar Amnesty.

“2018 kommer att gå till historien som ett år av skam för Iran”, säger Philip Luther, research- och policychef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

“Iranska myndigheter försökte stoppa alla missnöjesyttringar genom att intensifiera kväsning av yttrandefrihet, föreningsfrihet och fredlig mötesfrihet samt genom massarresteringar av demonstranter”, sade han i samband med att rapporten publicerades på torsdagen.