Folkliga protester

Kvinnor i Iran utmanar regimens obligatoriska klädkod

Iranska regimen har släppt kvinnan från Enghelabgatan (Revolutionsgatan) efter internationella påtryckningar. Det rapporterar flera internationella medier på måndagen och citerar den prisbelönade iranska människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh.

Kvinnan från Revolutionsgatan refererar till en kvinna som tog av sig sin slöja under en demonstration på Enghelabgatan i Teheran den 27 december och viftade en vit flagga i en uppenbar protest mot landets obligatoriska klädkod som tvingar kvinnor att bära slöja. Hon identifierades som 31-åriga Vida Movahed enligt vissa rapporter och greps av regimens säkerhetsstyrkor för sin protest. Hon blev en symbol för de regimkritiska protesterna i landet som började den 28 december, och bilder på hennes protestaktion spreds på sociala medier.

Amnesty International krävde i ett uttalande i förra veckan att iranska myndigheter måste släppa henne omedelbart och ovillkorligen, vilket FFFI rapporterade igår.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bilder som publicerades på sociala medier på måndagen visade minst tre andra kvinnor som utmanade regimens obligatoriska klädkod genom att genomföra en liknande protestaktion i Teheran. Brittiska dagstidningen Guardian rapporterar att en av kvinnorna har arresterats för sin fredliga protest.

Amnesty International beskrev nyligen den obligatoriska klädkoden som kränkande, diskriminerande och förnedrande. Människorättsorganisationen krävde att regimen ska stoppa förföljelsen av kvinnor för att de protesterar fredligt mot den obligatoriska klädkoden.

Svensk-iranier krävde att Sverige ska agera utifrån sin feministiska utrikespolitik för att pressa prästerskapet till att upphöra med förtryck samt lyfta den obligatoriska klädkoden mot kvinnor. Uppmaningen kom under en stödmanifestation för de folkliga protesterna i Iran på Mynttorget i Stockholm i helgen.