Folkliga protester

Folkliga protester i Iran större än rapporterat, erkänner regimen

En högt uppsatt tjänsteman från iranska regimen erkänner att de folkliga protester som startade i december 2017 har spridit sig till 160 städer över hela landet.

Erkännandet kom på lördagen och motsäger tidigare uttalanden från regimtjänstemän om att protesterna var små, lokala och lätt att slå ner.

Iranska motståndsrörelsen sade att det förekom regimkritiska protester i 142 städer i alla iranska provinser under december 2017 och januari 2018. Lördagens erkännande från Ali Rabie, viceminister för regimens underrättelsetjänst, visar att protesterna var större och mer omfattande än vad oppositionen hade rapporterat om tidigare. Detta trots regimens godtyckliga arresteringar och repressiva åtgärder.

Regimen avfärdade detta som överdrift vid den tiden. Detta trots att motståndsrörelsens medlemmar och journalister från oppositionens tv-kanal, Iran National Television (INTV), var på plats i samtliga 142 städer och rapporterade från protesterna.

Rabie erkände även att ett antal demonstranter dödades på gatorna i samband med protesterna, något som regimen försökt dölja.

Under sin intervju med regimens statliga nyhetsbyrå ISNA varnade Rabie för att det iranska samhället var en krutdurk och att de folkliga protesterna kan mycket väl upprepas.

Rabie sade att december-upproret var det största i regimens 40-åriga historia och uppmuntrade fler iranier att ta sig ut på gatorna för att demonstrera.

”Folket har brutit tystnaden. Folkmassor med förmåga att organisera protester vägrar vara tysta och orsakar oroligheter i andra städer. Det som oroar oss idag är att folket har förlorat hoppet om en bättre framtid och att det finns lite hopp om vi [läs prästerskapet] kan lösa våra befintliga problem”, sade Rabie med hänvisning till de pågående folkliga protesterna i Iran som riktar sig mot prästerskapet i sin helhet.