Nyheter

Revolutionsgardet: En viljornas kamp mellan USA och Iran

Stilleståndet mellan USA och Iran är en viljornas kamp, berättar en högt uppsatt befälhavare för revolutionsgardet på torsdagen för gardets nyhetsbyrå, Fars News.

Generalmajor Mohammad Baqeri lovade också att Teheranregimen kommer att “krossa” samtliga försök från fienden att “söka äventyr” i regionen. Hoten kommer efter att USA skickade hangarfartyget USS Abraham Lincoln och flera stridsflygplan till Persiska viken.

USA:s president Donald Trump varnade iranska regimen på twitter i söndags och skrev, “Om Iran vill slåss, kommer det innebära slutet för Iran. Hota aldrig USA igen!”

USA:s utrikesminister Mike Pompeo påpekar under en intervju med Fox News på torsdagen att hotet från iranska regimen är verkligt och trovärdigt.

Pompeos kommentarer kommer efter en rapporterad robotattack mot USA:s ambassad i Bagdad sent på söndagen den 19 maj. USA:s utrikesdepartement beordrade i förra veckan alla sina diplomater att lämna Irak.

Iranska regimen misstänks också för att ligga bakom attacker mot två saudiska oljefartyg och ett norskt fartyg i Persiska viken samt attacker mot oljeanläggningar i Saudiarabien under majmånad.

USA:s försvarsminister, Patrick Shanahan, säger till journalister i Washington att Trump administrationens mål “är att hindra iransk missberäkning”.

“Vi vill inte att situationen ska eskalera”, sade han till journalisterna efter att ha informerat kongressledamöter och senatorer om situationen.

Iranska regimens president Hassan Rouhani avfärdar samtidigt alla samtal med USA. Han varnade också under flera tal i veckan att svåra tider väntar regimen framöver. “Svåra tider väntar och allt vi kan göra är att göra motstånd”, sade han i sitt tal.

“Rouhanis varning grundar sig på växande folkliga protester mot prästerskapet, USA:s ökade sanktioner samt det faktum att Teheranregimen blir allt mer isolerad på den internationella arenan”, sade Massud Kiani, FFFI:s EU-representant.

“Iranska regimen står inför flera kriser som den helt enkelt inte kan lösa. Regimen svarar med att öka det inhemska förtrycket och sin terrorism i hopp om att vänta ut president Trump”, tillade Massud.