Mänskliga Rättigheter

Minst 23 fångar i Iran väntar på amputationsstraff

Minst 23 fångar sitter frihetsberövade i regimens fängelser i väntan på att deras amputationsstraff ska verkställas. Fångarna hålls i Stora Teherans centrala fängelse, även känd som Fashafoyeh. De är i flesta fall dömda för småbrott som stöld av föremål värda mellan 2900 kr och 5800 kr, enligt uppgifter till FFFI.

En av fångarna, identifierad som Alireza Khan Baluchi, kommer att få sitt amputationsstraff verkställd inom de närmaste dagarna. Han dömdes för stöld för sju år sedan och kommer att få sin hand amputerad trots att han har betalat tillbaka de pengar han hade stulit.

“Det grymma och barbariska amputationsstraffet utdöms för att avskräcka andra från att kritisera regimen”, enligt Mojtaba Ghotbi, som är ordförande för FFFI.

“Regimens åklagare försvarade dessa barbariska straff och sade en av de viktigaste politiska riktlinjerna under nuvarande år är att konfrontera brottslingar och verkställa straffen bokstavligt och med beslutsamhet.”

“De folkliga protester som startade i december 2017 har spridit sig till 160 städer över hela landet”, tillägger Mojtaba .

Iranska regimen straffar mindre stölder med barbariska straff som amputation samtidigt som högt uppsatta regimtjänstemän kommer undan med omfattande korruption och bedrägerier i miljardklassen.

Iranska regimens statliga åklagare kritiserade nyligen “det låga antalet” verkställda amputationsstraff i Iran till följd av internationella fördömanden och kallade utvecklingen för “olyckligt”.