Nyheter

USA uppmanar icke-nödpersonal att lämna Irak

USA:s utrikesdepartement har beordrat alla ”icke-nödvändig regeringspersonal” vid sin ambassad i Bagdad och USA:s konsulat i Erbil att lämna Irak.

USA:s ambassad i Bagdad konstaterar i ett uttalande att ambassaden inte kommer att kunna stå till tjänst med viseringsfrågor samt att man kommer att ha begränsade möjligheter att bistå med brådskande stöd till amerikanska medborgare i Irak.

I uttalandet rekommenderas också den personal som berörs av beslutet att lämna landet ”så snart som möjligt via kommersiell transport”.

Det har också rekommenderat amerikaner att inte resa till Irak. ”Resa inte till Irak på grund av terrorism, kidnappning och väpnad konflikt”, säger amerikanska ambassaden i Bagdad i sitt uttalande.

På tisdag bekräftade USA:s militär oro över eventuella överhängande hot från iranska regimen till dess trupper i Irak.

Spänningarna mellan USA och iranska regimen nära det strategiskt viktiga Hormuzsundet har ökat dramatiskt under den senaste veckan. USA skickade nyligen flera hangarfartyg och stridsfartyg till Persiska viken. Detta sedan Washington hade fått information om att iranska regimen planerar att attackera amerikanska fartyg, soldater och intressen i regionen.