Nyheter

Iranstödda rebeller attackerar saudiska oljeanläggningar

Iranstödda Houthirebeller attackerade saudiska oljeanläggningar på tisdagen. Attackerna genomfördes med drönare tidigt på morgonen lokal tid, enligt internationella och lokala medier.

Saudiarabiens energiminister Khalid al-Falih beskrev attackerna som “en terrorhandling”. Han bekräftade för Reuters att landet har stoppat pumpa olja i området i väntan på att skadorna åtgärdats.

Tisdagens attacker kommer efter att två saudiska oljefartyg saboterades i Persiska viken under helgen. USA sade att det är troligt att iranska regimen eller grupper som stöds av Teheranregimen kan ligga bakom sabotaget.

Flera experter och medier beskriver attackerna och sabotaget som Teheranregimens reaktion på ökat tryck från USA med bland annat ett oljeembargo mot Iran.

Spänningarna mellan USA och iranska regimen nära det strategiskt viktiga Hormuzsundet har ökat dramatiskt under den senaste veckan. USA skickade nyligen flera hangarfartyg och stridsfartyg till Persiska viken. Detta sedan Washington hade fått information om att iranska regimen planerar att attackera amerikanska fartyg, soldater och intressen i regionen.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och President Donald Trump har vid flera tillfällen varnat iranska regimen för att attackera amerikanska intressen i regionen. Bägge har sagt att USA kommer att besvara alla attacker från Teheran även om de utförs av Iranstödda grupper i regionen.

Många experter och medier spekulerar om USA och iranska regimen går mot en väpnad konflikt inom en snar framtid.