Andra nyheter

Iranska regimen ökar sitt stöd för Houthirebeller

Iranska regimen trappar upp sitt militära stöd till Houtirebeller i Jemen, det rapporterar brittiska nyhetsbyrån Reuters exklusivt på onsdagen.

”Iran skickar avancerade vapen och militära rådgivare till Jemens Houthirebeller, i ett försök att öka stödet till sin shiitiska allierade i ett inbördeskrig vars utgång är avgörande för maktbalansen i Mellanöstern, säger regionala och västerländska källor”, enligt Reuters.

Så kallade självmordsdrönare finns bland de avancerade vapen som iranska regimen nu skickar till Jemen.

Houthirebeller och milismän allierade med Jemens tidigare president Ali Abdullah Saleh använder dessa drönare för att attackera den Saudi-ledda koalitionens missilförsvarssystem, säger vapenexperter till Voice of America på onsdagen.

Källor med kunskap om militära förflyttningar, som ville vara anonyma, säger till Reuters att iranska regimen har under de senaste månaderna tagit en större roll i den två år långa konflikten genom att öka vapenleveranser och annat stöd.

Detta speglar den strategi som regimen i Teheran har används för att stödja sin libanesiska allierade, terrororganisationen Hizbollah i Syrien.

En högt uppsatt tjänsteman för iranska regimen berättade för Reuters att Qassem Soleimani, befälhavare för revolutionsgardets terrorstyrka för utlandet Quds-styrkan, träffade högt uppsatta revolutionsgardister i Teheran förra månaden för att arbeta fram en strategi i syfte att ”stärka” Houthirebeller i Jemen.

”De beslutade under mötet att öka stödet genom utbildning, vapenleveranser och ekonomiskt stöd”, sade tjänstemannen som ville vara anonym.

”Det verkliga kriget genom ombud pågår i Jemen och en seger där kommer att bidra till att definiera maktbalansen i Mellanöstern”, tillade tjänstemannen.

Brigadgeneral Ahmed Asseri, talesman för den arabiska koalitionen som strider mot Houthirebellerna säger till Reuters att koalitionen ”saknar inte information eller bevis för att iranierna, på olika sätt, smugglar vapen till området.”