Motståndsrörelsen

Revolutionsgardet utnyttjar hamnar i Oman för att smuggla vapen till Jemen

Iranska revolutionsgardet utnyttjar bulvanföretag och hamnar under i södra Iran under dess kontroll för att smuggla bland annat vapen till länder i Mellanöstern. Det avslöjar Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) under en presskonferens i brittiska parlamentet på tisdagen.

NCRI identifierade flera hamnar i södra Iran som kontrolleras helt av revolutionsgardet. Detta nätverk av hamnar spelar en nyckelroll i regimens försök att kringgå sanktioner och smuggla vapen till Teheranstödda grupper, framförallt i Jamen.

90 hamnanläggningar i södra Iran, cirka 45 procent av Irans officiella hamnanläggningar tillhör revolutionsgardet, avslöjade NCRI under tisdagens presskonferens som öppnades av Dr Matthew Offord, konservativ ledamot från brittiska underhuset.

IRGC använder dessa hamnanläggningar för sin olagliga verksamhet. Revolutionsgardet bedriver smuggling för att finansiera sin verksamhet.

Varor som smugglas inkluderar olja, bensin, gas, kemiska produkter, cigaretter, narkotika, alkoholhaltiga drycker, mobiltelefoner, läkemedel, hygienprodukter samt läkemedel, avslöjade NCRI och tillade att ”import och export av olagliga varor från dessa hamnanläggningar uppgår till 12 miljarder dollar (108 miljarder kronor) årligen.”

NCRI sade att revolutionsgardet använder tre hamnar i Oman för att därifrån smuggla vapnen vidare till Jemen via landsvägen. Detta är sedan internationella samfundet ökade kontrollen i vattenvägar till Jemen. Detta sedan dessa fartyg inte längre kan ankra i Hodeideh-hamnen i Jemen efter att internationella samfundet beslutade att driva genom en blockad mot landets hamnar för att stoppa iransk vapensmuggling till landet.

NCRI namngav även tre rederier, Admiral Group, Hafez Darya Arya och Valfajr, som agerar som bulvanföretag för regimens vapensmuggling till andra länder i Mellanöstern, framförallt till Jemen, i strid mot FN:s vapenembargo.

NCRI tillade att informationen kom från iranska oppositionsgruppen, Folkets Mojahedin, PMOI:s nätverk i Iran.

Admiral Group, som tillhör revolutionsgardet, startade sina aktiviteter i 2012 och ägs av Ali Shamkhanis barn, Hassan och Hossein.

Ali Shamkhani är en tidigare befälhavare vid revolutionsgardets flotta och f.d. försvarsminister. Han tjänstgör idag som sekreterare för regimens Högsta nationella säkerhetsråd.

”Admiral Group är i synnerhet aktiv i att skicka vapen till Jemen. Rederiet blev tvungen att skicka sina fartyg till Sohar-hamnen i norr Oman och andra hamnanläggningar i landet för att lasta av där sedan de direkta vattenvägarna till Jemen stängde i 2015,”, avslöjade Hossein Abedini, från NCRI:s utrikesutskott.

”[Hafez Darya Arya] har 29 fartyg för containertransport. Företaget utnyttjar hamnanläggningar i Asalouyeh-hamnen samt städerna Bandar Abbas och Bushehr för att frakta varor som hör till IRGC”, sade han.

”Rederiet transporterar till flera länder i regionen och världen, däribland Förenade Arabemiraten, Qatar, Irak, Kuwait, Oman, Bahrain och Saudiarabien. En av de hamnanläggningar som företaget använder för att transporterar IRGC:s laster är, Sohar-hamnen, i norra Oman”, tillade han.

”Valfajr rederiet är ett av de viktigaste företag som tillhör revolutionsgardet och dess affärsimperium Khatam al-Anbiya. Det grundades av gardet i 1986 och transporterar dess container, laster, varor, personal och revolutionsgardister från hamnar i provinserna Khuzestan, Bushehr, och Hormozgan till flera stora hamnar i Persiska viken däribland städerna Dubai, Manama, Muscat och Aden”, sade Hossein Abedini.

Han tillade, ”det är hög tid att ställa iranska regimen till svars. Revolutionsgardet måste stämplas som en terroristorganisation för dess brott i Iran och utomlands.”

Struan Stevenson, ordförande för den ideella organisationen, European Iraqi Freedom Association (EIFA), presenterade under presskonferensen sin nya rapport om iranska revolutionsgardets destruktiva roll i Mellanöstern.

Den tidigare skotska Europaparlamentarikern och ordförande för Europaparlamentets delegation for förbindelser med Irak (2009-2014) sade, ”vår studie granskade iranska revolutionsgardets inblandning i 14 muslimska länder i regionen.”

”Studien visar att inga länder är immuna mot iranska regimens expansionistiska agenda. Revolutionsgardet har skapat terrornätverk eller terrorgrupper i 12 länder i regionen. Det har smugglat stora laster med olika vapen och bomber till 14 länder”, sade i sin rapport som sammanställts tillsammans med the International Committee In Search of Justice , ISJ.

”Det är dags att stämpla revolutionsgardet som en terroristorganisation, vilket skulle vara ett första nödvändiga steg mot att tygla Irans illdåd”, sade Stevenson under sin presentation.