Nyheter

Danska politiker: Riv ner Irankopplad moské i Köpenhamn

Det pågår just nu en debatt i Danmark om en kontroversiell moské för uppenbara kopplingar till iranska regimen. Imam Ali-moskén i Köpenhamn har i flera år förnekat alla kopplingar till prästerskapet i Iran.

Men det finns dokument som visar att moskén har skrivit i sina stadgar att den är underkastad iranska regimens högsta ledare, Khamanei. Det rapporterar Jyllands-Posten i en rad artiklar i förra veckan.

Chefen för Imam Ali-moskéns danska avdelning och regimens ambassad i Danmark förkastar att moskén styrs av iranska regimen men erkänner att den följer dess högsta ledare, Khamenei.

Avslöjandet har väckt vrede bland ledamöter från båda sidor i Folketinget som kräver att moskén ska stängas och rivas. Frågan om Iran är känsligt i Danmark efter att den danska säkerhetstjänsten (PET) stoppade ett attentat mot en iransk dissident i landet i oktober förra året. PET-chefen Finn Borch Andersen sade senare att Teheranregimens underrättelsetjänst planerade attentatet.

”Iran är en islamistisk totalitär regim. Jag kan inte se att det finns ett enda argument för att den ska få fatta beslut i Danmark”, säger Martin Henriksen från Dansk Folkeparti till Jyllands-Posten den nionde mars.

Den socialdemokratiska parlamentsledamoten Lars Aslan Rasmussen kräver en utredning för att se om moskéns tillstånd kan dras tillbaka. Han hänvisar till iranska regimens inblandning till det stoppade terrorattentatet.

Men Martin Henriksen anser att moskén bör rivas med bulldozer.

Det faktum att Iran försöker sprida propaganda för prästerskapets styre genom moskéer utomlands är välkänt, säger flera experter till Jyllands-Posten, den nionde mars.

Imam Ali-moskén i Köpenhamn erkändes av de ansvariga myndigheterna som ett religiöst samfund i 2002, enligt uppgifter från Jyllands-Posten. Moskén fick där med rätt till skattefördelar och även bjuda in utländska predikanter till Danmark.

En iransk imam som har nära kopplingar till moskén och har predikat där, hamnade på den danska regeringens lista över så kallade hatpredikanter i 2018, rapporterar den 12 mars.

Detta sedan Mansour Leghaei försvarat hustrumisshandel och misshandel av barn över sju år i en text publicerad på en shiamuslimsk hemsida.

Iranska regimen bedriver även en liknande verksamhet i Sverige under namnet Imam Ali Center, vilket FFFI har rapporterat om tidigare. Den är kopplade till regimens ambassad i Stockholm. Den styrs av regimen i Iran och spelar en aktiv roll i regimens spionage mot exiliranier och iranska flyktingar.

Iranska regimen utsätter Sverige för spionage och påverkansoperationer dagligen, enligt en rapport från säkerhetspolisen SÄPO i juni. Säkerhetspolisen varnade nyligen i sin årsbok att det största hotet mot Sverige fortfarande utgörs av våldsbejakande islamister och att Sverige har fler våldsbejakande islamister än någon gång tidigare.

Svensk- och exiliranier har vid flera tillfällen uttryckt oro över iranska regimens växande hotbild och spionage mot iranier och iranska regimkritiker i Sverige.

Svensk- och exiliranier har uppmanat regeringen att bryta sin skamliga tystnad och fördöma Teheranregimens spionage i Sverige och terroristaktiviteter mot oppositionella i Europa.

De krävde även att UD ska kalla upp iranska regimens ambassadör i Stockholm för att protestera mot dessa olagliga aktiviteter på svensk och europeisk mark som hotar deras säkerhet. En 45-årig man häktades tidigare denna månad misstänkt för att ha spionerat på exiliranier i Sverige.

FFFI kräver att de ansvariga myndigheterna ska utreda den växande hotbilden från Iran för att identifiera individer och organisationer, som Imam Ali Center, som planerar och utför regimens olagliga aktiviteter samt lagföra de ansvariga.