Iranier i Sverige

Irans attentat i Danmark bekräftar FFFI:s varningar om hot mot svensk- och exiliranier

Iranska regimens underrättelsetjänst planerade ett attentat mot en dissident i Danmark. Det tillkännager dansk polis på tisdagen. Misstankarna om ett omedelbart attentat låg bakom den jätteinsats som stängde stora delar av Danmark den 28 september. Även Öresundsbron stängdes i riktning mot Sverige under insatsen.

“Enligt danska säkerhetstjänstens (PET) chef Finn Borch Andersen handlade det om en situation där man misstänkte att iransk underrättelsetjänst planerade att utföra ett attentat mot en specifik person i Danmark”, rapporterar Svt.

“En person som är norsk medborgare med iransk bakgrund greps i Göteborg söndagen den 21 oktober. [Mannen] sitter nu anhållen i Köpenhamn misstänkt för inblandning i det misstänkt planerade attentatet”, rapporterar Svt och hänvisar till uppgifter från SÄPO.

“Vi fick en begäran av den danska säkerhetstjänsten (PET) och då har vi gripit en person, misstänkt för brott som ska ha begåtts i Danmark”, säger Karl Melin vid Säpos presstjänst till TT.

Den frihetsberövade mannen förnekar brott. “Mannen som sitter anhållen misstänkts för att ha utfört rekognisering inför attentatet”, säger PET-chefen och tillägger. “Han behöver inte nödvändigtvis vara den som skulle utföra det”.

Attentatet var riktad mot en person från den iranska gruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA) som är en självständighetsrörelse från sydvästra Iran.

Den danska säkerhetstjänsten har haft bevakning på personen sedan i våras efter att ha fått information om konkreta hot mot individen. Det rapporterar Svt under tisdagen med hänvisning till uppgifter från PET.

“Det var ett markant hot som fortfarande är aktuellt och danska säkerhetstjänsten har under en tid samarbetat med svensk och norsk säkerhetstjänst kring ärendet. Att en utländsk säkerhetstjänst planerar ett attentat i Danmark är en mycket ovanlig och allvarlig situation”, säger PET-chefen till medier.

Den danska regeringen ser allvarligt på det planerade attentatet och kommer att reagera. ”Danmark samtalar just nu med europeiska partner om ytterligare tilltag”, skriver landets utrikesminister, Anders Samuelsen, på Facebook.

Danmark kallar nu hem landets ambassadör i Iran med anledning av det planerade attentatet, det meddelar Anders Samuelsen, enligt Svt.

“Det är ett mycket allvarligt diplomatiskt steg … Det är en mycket stark och osedvanlig åtgärd”, sade han på en presskonferens på tisdagskvällen. Danska UD har också haft ett möte med iranska regimens ambassadör i Danmark under tisdagen.

Danmark vill att EU inför sanktioner mot Teheranregimen med anledning av händelsen, rapporterar Svt under tisdagskvällen.

Iranska regimen förnekar anklagelserna. En talesperson för regimens UD påstår för danska TV2 och DR Nyheder att det handlar om desinformation och en sammansvärjning som ”välkända motståndare till Iran står bakom”, rapporterar Svt.

Det förvånar inte danska utrikesministern, Anders Samuelsen. “Även om Iran förnekar uppgifterna, förändras inte det faktum att den iranska staten står bakom”, säger han enligt Svt.

FFFI har vid flera tillfällen varnat för iranska regimens spionage och hot mot svensk- och exiliranier samt regimkritiker i Sverige. Det senaste tillfället var under ett möte med UD efter att franska och belgiska myndigheter stoppade Teheranregimens planerade bombattentat mot iraniernas stora sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran i Paris.

Iran är ett av de länder som bedriver underrättelseverksamhet i Sverige. Det är ingen hemlighet att iranska ambassaden i Stockholm kartlägger, övervakar, trakasserar och hotar människor med persisk bakgrund i Sverige däribland dissidenter och flyktingar.

Iranska regimen fortsätter även att utsätta Sverige för spionage och påverkansoperationer dagligen, enligt en rapport från säkerhetspolisen SÄPO i juni.

Regeringen kommer att hålla en presskonferens kl 18.30 på tisdagskvällen i UD beträffande attentatet i Danmark, enligt Svt.