Nyheter

Iran bygger stormoské i Köpenhamn

Köpenhamns kommunfullmäktige godkände i går kväll att bygga till en blå kupol och två 32 meter höga minareter på Ali-moskén i nordvästra Köpenhamn.

Kritiker som motarbetat projektet har hävdat att det hela finansieras av regimen i Iran.

Socialdemokraternas talesman i teknik- och miljöfrågor, Lars Weiss, påpekar dock att det inte är kommunens sak – varken i detta fall eller andra – att lägga sig i vem som finansierar ett byggprojekt. Om det är något mystiskt med finansieringen så är det enligt Weiss en sak för polisen och säkerhetstjänsten PET.

Just finansieringsfrågan har annars varit väsentlig i de ärenden som gällt danska muslimers mosképlaner. Varken i Gellerup vid Århus på Jylland eller på Amager vid Köpenhamn har man lyckats få ihop tillräckligt med pengar, konstaterar nyhetsbyrån Ritzau.

Exiliranier misstänker att den nya moskén kommer med största sannolikhet att bli en center för iranska regimens terrorism i väst, i synnerhet i de nordiska länderna. “Det är inte ett bra beslut”, sägen Hamed till FFFI. “Förutom att moskén blir en övervakningscenter över iranska oppositionen kommer den att tjäna som en plattform för att spridda terroristiska fundamentalistiska idéer ute i Europa”, anser han.

Anna Mee Allerslev tror inte att rädslan ska styra. Hon tycker att det är upprörande att förbjuda moskéer, eftersom människor i Danmark har både yttrandefrihet och frihet att bygga juridiska byggnader.

“Med detta sagt, lyssnar jag uppmärksamt till rädslan för iranska flyktingar till moskén på Vibe. Flera har uttryckt att de är rädda för personliga hot och övervakning från moskén. Om någon skulle se detta, då är de välkomna att kontakta till mig. Då ska jag se vad jag kan göra “, säger Anna Mee Allerslev.