Iranier i Sverige, Nyheter

Iranska regimens spion häktad

En 45-årig man häktades tidigare i dag misstänkt för att ha spionerat på exiliranier i Sverige.

Mannen har en irakisk bakgrund och är misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person, så kallad flyktingspionage, under tidsperioden april-september 2018, i Stockholmsområdet.

Varken Säpo eller åklagaren vill kommentera vilken eller vilka grupper som mannen misstänks ha spionerat på, men han har specifikt spionerat på en grupp exiliranier. Det rör sig om den arabiska minoriteten Ahwazier som bor i Iran, uppger Ekot.

Och det är främst till Iran men även Irak som mannen ska ha lämnat uppgifter om Ahwazier som är bosatta i Sverige.

”Personen har varit anhållen i sin utevaro och greps den 27 februari. Gripandet skedde med stöd av Polismyndigheten. Säkerhetspolisen har arbetat med ärendet under en längre tid och bedrivit ett intensivt underrättelse- och utredningsarbete. Gripandet är ett resultat av Säkerhetspolisens arbete mot olovlig underrättelseverksamhet”, skriver säkerhetspolisen i ett pressmeddelande den 28 februari.

FFFI har tidigare varnat för iranska regimens växande hotbild mot svensk- och exiliranier i Sverige.

Säpochefen Klas Friberg har tidigare pekat ut bland andra Iran för att bedriva underrättelseverksamhet och flyktingspionage på svensk mark.

Den frihetsberövade mannen har varit bosatt i Sverige sedan åtminstone 2013, rapporterar Ekot. Han nekades försörjningsstöd bland annat för att han inte gick att nå, då han saknade adress och inte hade angett kontaktuppgifter, enligt handlingar från Förvaltningsrätten i Stockholm.

I höstas greps en man med norskt medborgarskap i Göteborg som hade kontakt med iranska regimens ambassad i Norge. Han var misstänkt för att ha planerat mord på exiliranier i Danmark. Exiliranier som tillhör samma minoritetsgrupp alltså Ahwazi från Iran som i det aktuella fallet här i Sverige.

Det handlar farmför allt om exiliranier som har kopplingar till gruppen ASMLA, Arab Struggle movement for the Liberation of Ahwaz