Ekonomi, Nyheter

Tidigare anställd vid Standard Chartered erkänner sanktionsbrott

En tidigare anställd vid brittiska banken Standard Chartered väntas erkänna sig skyldig till att ha brutit mot USA:s Iransanktioner. Det rapporterar Financial Times (FT) på söndagen med hänvisning till källor som informerats om fallet.

Två tidigare anställda vid banken väntar åtal i USA för att ha hjälpt företag kontrollerade av Iran att kringgå amerikanska straffåtgärder. Åtalen är en del av en omfattande utredning från flera amerikanska myndigheter mot den brittiska banken.

Standard Chartered fokuserar på tillväxtländer och hämtar 90 procent av omsättningen från tillväxtmarknader i Asien, Afrika och Mellanöstern.

Åklagare i USA utreder om den Londonbaserade banken fortsatte att bryta mot landets sanktioner genom att genomföra dollartransaktioner för enheter kontrollerade av Iran. Banken misstänks för att ha genomfört dessa olagliga dollartransaktioner även efter att den betalade en böter på 667 miljoner dollar (sex miljarder kronor med dagens växelkurs) för att undvika åtal för liknande verksamhet under 2012.

Standard Chartered skulle inte vara den första banken som tvingas erkänna brott mot USA:s Iransanktioner vid en eventuell förlikning med amerikanska myndigheter, rapporterar FT.

Flera europeiska och internationella storbanker har under de senaste åren straffats av amerikanska myndigheter för brott mot Iransanktioner. Straffen har varierat mellan restriktioner på bankernas verksamhet i USA eller kraftiga böter.

Senast i november kom den franska storbanken Société Générale överens med amerikanska myndigheter om att betala mer än 1,3 miljarder dollar (ca 11,7 miljarder kronor med dagens växelkurs) i böter för att ha hanterat dollartransaktioner för företag med kopplingar till svartlistade länder, däribland Iran, Sudan, Kuba och Libyen.