Ekonomi

Ännu en brittisk bank anklagas för illegala affärer med iranska regimen

Amerikanska tillsynsmyndigheten anklagar den brittiska banken Standard Chartered för att ha ”konspirerat” med och tvättat pengar åt Irans regering i tio års tid, rapporterar Wall Street Journal på måndagen.

Banken ska ha genomfört miljardtransaktioner med Iran och även andra länder som står på USA:s sanktionslista, däribland Libyen, Burma och Sudan, rapporterar DN med hänvisning till anklagelser från New Yorks tillsynsmyndighet samt rapportering i andra internationella medier.

Standard Chartered är den andra brittiska banken på kort tid som står anklagad för att ha genomfört illegala transaktioner för Irans regering i USA. Tidigare har brittiska banken HSBC anklagats för att ha tvättat pengar för bland annat iranska regimen. HSBC:s chefer vittnade nyligen i ett förhör inför Senatens bankutskott och banken räknar med saftiga böter för att ha agerat i strid med amerikanska sanktionslagar.

En “genomsyrande smutsig” kultur på HSBC Holdings Plc gjorde att banken agerade som finansiär för kunder som vill dirigera oklara medel från världens farligaste och mest hemlighetsfulla hörn, inklusive Mexico, Iran, Caymanöarna, Saudiarabien och Syrien, rapporterade Reuters den 17 juli 2012 med hänvisning till en svidande rapport från den amerikanska senaten.

”I nästan tio års tid har Standard Chartered Bank konspirerat med Irans regering och gömt cirka 60.000 transaktioner för åtminstone 250 miljarder dollar från tillsynsmän. … Transaktionerna har gjort USA:s finansiella system sårbart för terrorister, vapenhandlare, drogbaroner och korrupta regimer”, skriver New Yorks tillsynsmyndighet enligt DN på måndagen.

Avslöjandet kommer efter en nio månader lång utredning där myndigheten gått igenom över 30.000 dokument samt intern e-post som ska ha visat att banken gjort en vinst på ”hundratals miljoner dollar i avgifter”.

Myndigheten skriver vidare att ”banken ska uttryckligen ha visat ett förakt för amerikanska finansregler.”

En av bankens chefer ska enligt uppgifterna ha skrivit i ett e-postmeddelande till en tillsynsman att ”Vilka är ni att säga åt oss, resten av världen, att vi inte får ha något med iranier att göra”. Standard Chartereds chefer ska även ha ljugit för myndighetspersonal, och man riskerar nu att förlora sitt näringstillstånd i New York, rapporterar brittiska nyhetskanalen Sky News.

Den första augusti rapporterade FFFI om ett beslut från USA:s regering om att straffa två banker, en i Irak och en i Kina för att ha bedrivit finansverksamhet med iranska banker som finns på USA:s sanktionslista.

Amerikanska finansdepartementet införde sanktioner mot Bank of Kunlun i Kina samt Elaf Islamic Bank i Irak för att ha tillhandahållit svartlistade iranska banker med finansiella tjänster.