Ekonomi, Nyheter

Tyska Commerzbank får böta 12.5 miljarder kr för brott mot Iransanktioner

Tysklands näst största bank, Commerzbank, har gått med på att betala totalt 1.45 miljarder dollar (ca 12.5 miljarder kronor) till amerikanska myndigheter för att ha kränkt USA:s ekonomiska straffåtgärder mot Iran och Sudan.

Amerikanska tillsynsmyndigheterna sade att Commerzbank hade ”blundat” för användning av olagliga metoder.

Commerzbanks VD, Martin Blessing, sade att banken såg ”mycket allvarligt” på kränkningarna.

Benjamin M. Lawsky, inspektör vid New Yorks finansiella tillsynsmyndighet (Department of Financial Services (DFS)), tillkännagav straffet i ett uttalande på torsdagen där han betonade att anställda på Commerzbank ”försökt ändra det system som övervakar bankens transaktionsövergångar så att det skulle skapa färre ”röd flagg varningar” om potentiella tjänstefel”.

Detta, tillade Lawsky, ”belyser ett potentiellt större problem i banksektorn”.

DFS tvingade även Commerzbank att sparka fyra anställda som var inblandande i dessa kränkningar av amerikanska sanktionslagar.

Amerikanska åklagarmyndigheten för New Yorks södra distrikt och FBI redogjorde i ett annat uttalande på torsdagen för de åtgärder som anställda vid Commerzbank hade vidtagit för inte bli upptäckta av sina kollegor.

En anställd vid ett av Commerzbanks kontor skrev enligt myndigheternas gemensamma uttalande att, ”Om av någon anledning CB [Commerzbank] New York frågar varför vår omsättning har ökat så dramatiskt, nämn under inga omständigheter får någon att det finns en koppling till clearing av iranska banker !! !!!!!!!!!!!”.

Commerzbank är den senaste i en lång rad banker som har blivit åtalade för kränkningar av USA:s sanktionslagar.

Förra året gick franska bankjätten BNP Paribas med på att böta 8.9 miljarder dollar (76 miljarder kronor) medan brittiska storbanken Standard Chartered straffades två gånger under de senaste tre åren.

Andra storbanker som straffats för brott mot gällande amerikanska sanktionslagar, i synnerhet de straffåtgärder som berör Iran, är brittiska HSBC, holländska ING och schweiziska Credit Suisse.