Ekonomi, Nyheter

Credit Agricole betalar 6.5 miljarder kr för brott mot USA:s Iransanktioner

Frankrikes andra största bank, Credit Agricole SA, har gått med på att betala 787 miljoner dollar (ca 6.5 miljarder kr) i böter till amerikanska tillsynsmyndigheter och ingå ett avtal med USA:s justitiedepartement om uppskjuten åtal för att förlika anklagelser om att banken har brutit mot amerikanska sanktioner riktade mot Iran och Sudan.

Banken har från 2003 till 2008 förlitat sig på flera system i syfte att bearbeta över 32 miljarder dollar (nästan 265 miljarder kr) i betalningar på uppdrag av sudanesiska, iranska, burmesiska och kubanska enheter, enligt uppgifter i nyhetssajten Bloomberg. Dessa system omfattade även ett beslut till de anställda att utelämna information som kund identifiera kunden, sade tjänstemän.

Ett dotterbolag till banken använde ett internt kodsystem för att beskriva parter i sådana [förbjudna] transaktioner med hjälp av fraser som “en av våra kunder” eller ”en bra kund”.

Credit Agricole kan åtalas om den under de närmaste tre åren bryter mot något av kraven i förlikningen. Banken måste också anlita ett externt tillsynsorgan som ska se över bankens kontroller mot penningtvätt.

Förlikningen är det första för en stor bank sedan kärnteknikavtalet mellan iranska regimen och världens sex stormakter i juli detta år. Credit Agricole är dock inte ensam om att nå en sådan uppgörelse med amerikanska tillsynsmyndigheter, enligt nyhetssajten Bloomberg på tisdagen.

Frankrikes näst största bank ansluter sig därmed till en grupp om 10 andra globala banker vilka ingått liknande förlikning med amerikanska myndigheter under de senaste sex åren efter att ha erkänt möjlig brott mot amerikanska sanktionslagar.

Tidigare i år beslutade tyska banken Commerzbank AG om att förlika liknande anklagelser mot genom att ingå ett avtal om uppskjuten åtal. Banken gick även med på att betala 1.45 miljarder dollar (ca 12.5 miljarder kr) för att förlika anklagelser om brott mot USA:s sanktionslagar och penningtvätt.

Och mer är att vänta under den närmaste tiden, rapporterar Bloomberg. Europeiska långivare som Deutsche Bank AG, Societe Generale SA och UniCredit AG har samtliga meddelat att de samarbetar med amerikanska myndigheter i deras utredning om huruvida bankerna har tillåtit utländska kunder från svartlistade länder att flytta pengar via sina amerikanska kontor.