Ekonomi

Deutsche Bank utreds för Irantransaktioner, Standard Chartered når en förlikning

Federala och delstatliga åklagare i USA har börjat en utredning mot Deutsche Bank och flera andra globala banker över anklagelser om att de ska ha kanaliserat miljarder dollar för Iran, Sudan och andra sanktionerade länder genom sina amerikanska kontor, rapporterar New York Times (NYT) under söndagen med hänvisning till brottsbekämpande myndigheter med kunskap om fallen.

Utredningen mot Deutsche Bank är det senaste i en rad fall mot globala finansiella företag sedan 2009. Myndigheternas undersökning tyder på att transaktioner på uppdrag av iranska banker och företag blomstrade under ett kryphål i USA:s sanktionspolitik, som för övrigt täpptes till i 2008.

En talesman för Deutsche Bank avböjde att kommentera för NYT, men konstaterade att den tyska banken beslutade i 2007 att ”inte engagera sig i nya affärer med motparter i länder som Iran, Syrien, Sudan och Nordkorea samt att avsluta befintlig verksamhet i den utsträckning som är juridiskt möjligt”.

Samtidigt har det brittiska finanshuset, Standard Chartered, lyckats förhandla fram en förlikning med den nyskapade delstatliga myndigheten New York Department of Financial Services som anklagade banken för olagliga transaktioner med Iran.

Benjamin Lawsky, chef på den delstatliga myndigheten NY Department of Financial Services anklagade Standard Chartereds amerikanska enhet för att ha mörkat transaktioner med Iran till ett värde av 250 miljarder dollar under det senaste decenniet.

Den brittiska banken tvingas nu böta 340 miljoner dollar, ett rekordbelopp som en enskild myndighet lyckats hämta in i en uppgörelse, för att kunna undslippa anklagelserna, som man för övrigt tidigare nekar till, rapporterade SvD och andra internationella medier i förra veckan.

Standard Chartered, hävdade att summan av de tvivelaktiga transaktionerna med Iran uppgår endast till 14 miljoner dollar.

Högt uppsatta tjänstemän inom banken sade sig vara överraskade av Lawskys plötsliga anklagelser och att dessa offentliggjordes på eget initiativ av en enskild myndighet i New York. Detta eftersom Standard Chartered samarbetade sedan två år tillbaka med den amerikanska centralbanken och USA:s finansdepartement rörande anklagelser om olagliga transaktioner med Iran.

SvD rapporter på sin nätupplaga att ”de två myndigheterna kommer fortsätta titta på ärendet, även om de nu oroas för att den nya uppgörelsen ska urholka tyngden deras arbete”.