Avrättningar

Iran avrättar tre kurdiska politiska fångar och attackerar kurder i Irak

Iranska regimen avrättade tre kurdiska politiska fångar i Gohardasht-fängelset i staden Karaj under lördagsmorgonen lokal tid. De avrättade är Ramin Hossein-Panahi, 24, Zanyar Moradi, 30, och Loghman Moradi, 32.

Avrättningarna fördömdes internationellt sedan de verkställdes trots upprepade uppmaningar från Amnesty och FN att stoppa dessa dödsstraff.

Regimen hade skjutit upp deras avrättningar vid flera tillfällen tidigare efter internationella påtryckningar.

FFFI uppmärksammade Zanyars och Loghmans fall i både 2014 och 2011 och uppmanade regeringen och UD att vidta åtgärder för att stoppa avrättningar i Iran, i synnerhet avrättningar av politiska fångar.

Men regimen ignorerade uppmaningarna den här gång och verkställde deras dödsstraff. Tidigare i veckan avrättade regimen ytterligare 11 fångar.

Amnesty International varnade samtidigt att iranska myndigheter försöker tysta det civila samhället med ökade godtyckliga arresteringar.

Den senaste tidens avrättningar och godtyckliga arresteringar är ett desperat försök från regimens sida att underkuva folket och skrämma de till att ge upp de regimkritiska protester som växer för varje dag.

Amnesty sade i ett uttalande på lördagen att avrättningar av tre iranska kurder är en skandal.

“Vi är förskräckta över nyheten att de iranska myndigheterna har avrättat dessa män, trots att omfattande fördömanden av deras dödsdomar och trots uppmaningar från FN:s människorättsexperter och andra organisationer att stoppa deras avrättningar”, sade Philip Luther, direktör för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaforskning, i ett uttalande på lördagen.

De tre politiska fångarna hungerstrejkade i protest mot dödsstraffen. De hade vägrat äta eller dricka vatten i flera dagar innan de avrättades.

Zanyar och Loghman satt frihetsberövade i över nio år medan Ramin satt frihetsberövad i fängelse under de senaste 14 månaderna. De utsattes enligt uppgifter för tortyr och andra grymheter under sin tid i fängelset.

TT rapporterar på lördagen att iranska regimen har även attackerat ett högkvarter som tillhör en iransk-kurdisk oppositionsgrupp i norra Irak. TT och andra internationella medier hänvisar till uppgifter från irakisk-kurdiska myndigheter och rapporterar att attacken har utförts från iranskt territorium med robotar.

“Enligt initiala uppgifter dödades elva människor och mellan 20 och 30 skadades. Oppositionsgruppen hade en politisk konferens när anfallet skedde”, säger Jabbar Yawar, talesperson för de irakisk-kurdiska Peshmerga-styrkorna till TT.

“Det regionala kurdstyret fördömer attacken och kräver att kurdiska lagar och suveränitet respekteras”, enligt TT.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) fördömde avrättningarna och attacken i ett uttalande.

NCRI krävde skyndsamma åtgärder från FN:s säkerhetsråd och dess medlemsstater för att stoppa godtyckliga avrättningar i Iran, som bryter mot internationella normer.