Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Rädda livet på två politiska fångar inför avrättning

Två politiska fångar som står inför omedelbar avrättning vädjar i ett brev till internationella människorättsorganisationer om att göra mer för att stoppa deras dödsstraff och utreda det ökade antalet avrättningar i Iran.

Zaniar and Loghman Moradi, som sitter frihetsberövade i Rejai Shahr fängelset i staden Karaj i väntan på att deras avrättning ska verkställas, skickade sin vädjan i ett brev från fängelset den 17 januari i år till organisationen International Committee Against Execution (Internationella Kommittén mot Avrättning) inför deras konferens mot avrättningar i Köln i Tyskland, enligt uppgifter till FFFI på tisdagen.

FFFI har tidigare uppmärksammat deras öde och uppmanat regeringen och utrikesdepartementet att visa handlingskraft inför det drastiskt ökade antalet avrättningar i Iran, i synnerhet avrättningen av politiska fångar.

Deras brev har översatts från persiska till engelska av International Committee Against Execution och publicerats av organisationen Gatestone Institute på dess hemsida tillsammans med en partiell lista över tiotals politiska fångar som står inför omedelbar avrättning.

Kusinerna Zaniar and Loghman Moradi arresterades i 2009 anklagade för ”fiendskap mot gud” och ”korruption på jorden”. Båda var 20 år gamla vid tiden för sin arrestering. Ett år senare dömdes de till döden genom hängning av regimens domare Salevati, känd för sitt brutalitet och sin hänsynslöshet.

Vi ber er att utreda det ökade antalet avrättningar i Iran. Vi ber er att protestera mer hög ljud mot dessa avrättningar. Kan det finnas fler människor som arbetar tillsammans? Kan du göra ännu mer, protestera mer? Kan du inte göra mer för att rädda vårt liv? Kan du inte göra mer?, skriver kusinerna i sin vädjan till omvärlden.