Mänskliga Rättigheter

AI: Iranska regimen försöker tysta civila samhället med arresteringar

Iranska myndigheter har gripit tre människorättsadvokater och en kvinnorättsaktivist på godtyckliga grunder under de senaste fyra dagarna. Det skriver Amnesty International (AI) på sin hemsida på måndagen.

Dessa godtyckliga arresteringar “är del av en ökad kväsning för att helt krossa Irans civila samhälle”, varnar AI I sitt uttalande och tillägger.

“[Detta] lämnar människorättsförsvarare i en kvävande atmosfär av rädsla.”

Människorättsadvokaten och kvinnorättsaktivisten Hoda Amid arresterade i sin bostad den första september.

Människorättsadvokaterna, Payam Derafshan och Farokh Forouzan arresterades en dag tidigare den 31 augusti när de besökte en annan frihetsberövad advokat, Arash Keykhosravis hem staden i Karaj, nordväst om Teheran.

Kvinnorättsaktivisten, Najmeh Vahedi, arresterades den första september i sitt hem I Teheran av revolutionsgardets underrättelseenhet.

“De senaste arresteringarna är ett uppenbart försök att tysta de som förespråkar mänskliga rättigheter i Iran”, sade Philip Luther, direktör för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaforskning.

Iranska regimen har även avrättat tre frihetsberövade politiska fångar i ett av landets fängelser i förra veckan, enligt uppgifter till FFFI från Iran.