Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

16 avrättningar varav tre offentligt under majmånad i Iran

Iranska regimen avrättade 16 individer varav tre offentligt och verkställde fem spöstraff under majmånad. Minst 57 fångar i Gohardasht-fängelset väntar enligt uppgifter till FFFI på att deras avrättning ska verkställas.

17 personer dödades godtyckligt under samma period samtidigt som regimen ökade trycket på politiska fångar.

Under majmånad har regimen även trappat upp sina repressiva åtgärder i ett desperat försök att kväsa de folkliga protester som fortsätter över hela landet. Tidigare i maj öppnade regimens säkerhetsstyrkor eld mot fredliga regimkritiska demonstrationer i den sydvästra staden Kazerun.

Protesterna mot regimen omfattar även lastbilschaufförernas landsomfattande strejk som går in på sin 11:e dag. FFFI rapporterade tidigare att strejken sprider sig nu till andra sektorer. Detta sedan arbetare, taxiförare, busschaufförer och butiksägare i flera städer anslutit sig i solidaritet med lastbilschaufförerna samt deras protest mot försämrade levnadsförhållanden och mot regimens repression.

Enligt rapporter från Iran fortsätter iranska folket, och i synnerhet den yngre generationen, att trotsa regimens blockering av Telegram. De använder den populära meddelandetjänsten för att organisera protester, sprida nyheter samt bilder och videoklipp från demonstrationerna.