Folkliga protester

Regimen öppnar eld mot fredliga demonstrationer i staden Kazerun

Stora folkliga protester mot iranska regimen bröt ut i den sydvästra staden Kazerun under onsdagen, den 16 maj, enligt rapporter från Iran och på sociala medier.

Invånarna hade samlats på offentliga platser till en början för att protestera mot myndigheternas planer på att ändra stadens gränser. Men dessa protester övergick snabbt till regimkritiska demonstrationer med slagord mot prästerskapet, regimens förtryck och politik. Bland slagorden hördes, ”vår fiende är just här, de ljuger och säger att det är USA”, ”var inte rädda, vi är alla tillsammans” och ”Kazerunier står enade, vi är redo att försvara Kazerun”.

Protesterna började under onsdagsmorgonen och fortsatte långt in på onsdagsnatten lokal tid. Demonstranterna marscherade mot guvernörens kontor i staden men regimens repressiva säkerhetsstyrkor blockerade deras väg och hindrade dem från att nå fram. Affärer och butiksägare gick ut i strejk i solidaritet med demonstranterna och stängde sina butiker.

Över 30 demonstranter arresterades av regimens underrättelse- och säkerhetstjänst, enligt uppgifter från staden. När demonstrationerna fortsatte in på natten trots arresteringarna under morgonen öppnade säkerhetsstyrkorna eld mot demonstranterna i ett försök att stoppa folkets protester mot regimen.

KAZEROUN, Iran. May 16, 2018. Peaceful demonstration of people was attacked by regime's security agents from NCRI on Vimeo.

Regimen kallade också in förstärkning från staden Shiraz för att slå ner proteserna. Tre demonstranter dödades, dussintals skadades och ytterligare 150 arresterades när regimens säkerhetsstyrkor misshandlade och öppnade eld mot de fredliga demonstrationerna under eftermiddagen och natten, enligt aktivister som medverkade i protesterna.

Det kommer även rapporter om sammandrabbningar mellan demonstranter och de repressiva säkerhetsstyrkorna under onsdagsnatten i samband med att folket försvarade sig mot regimens attacker. Hundratals invånare hade då samlats utanför underrättelsetjänstens kontor i staden för att kräva frigivning av de demonstranter som arresterats under dagens protester.

Onsdagens protester i Kazerun är det senaste i raden av flera demonstrationer mot regimen som pågått under majmånad över hela Iran. Lärare genomförde en samordnad stor protestaktion mot regimen i minst 32 iranska städer i förra veckan.