Folkliga protester

Lärare i samordnad protestaktion över hela Iran

Lärare genomförde en samordnad stor protestaktion i minst 32 iranska städer på torsdagen, enligt rapporter från Iran. De protesterade mot dåliga löner, försämrade levnadsvillkor, brist på arbetssäkerhet samt att de berövats arbetsförmåner däribland lämplig sjukförsäkring.

Protestaktioner ägde rum i Teheran, Arak, Qazvin, Zanjan, Kermanshah, Esfahan, Homayoun Shahr, Shiraz, Mamasani, Shahreza, Shahrekord, Mashhad, Bojnourd, Birjand, Kazeroun, Saghez, Baneh, Sanandaj, Dehgolan, Marivan, Mahabad, Ghorveh, Ziviah, Divandareh, Tabriz, Rasht, Sari, Khoram Abad, Behbahan, Bandar Abbas, Bushehr, Hamedan och andra iranska städer.

Lärarna samlades utanför regimens parlament i Teheran och utanför regimens myndighet för budget och planering i flera andra städer. De uttryckte även sitt missnöje mot regimen och dess ansvariga myndigheter för att de fortsätter att ignorera deras krav.

Lärarnas slagord inkluderade ”lämplig försäkring är vår grundläggande rättighet”, ”vårt missnöje är över alla dessa orättvisor” samt ”frihetsberövade lärare och politiska fångar måste friges”.

Deltagarna hade banderoller med text som uppmärksammade lärarnas slavliknande löner och undermåliga levnadsförhållanden. ”Lärare, arbetare, studenter, står enade”, ”ett lön som är högre än fattigdomsgränsen är lärarnas rättighet”, ”bröd, arbete, frihet och rättvisa” samt ”tillgång till bra, fri, och rättvis utbildning är alla barns rättighet” stod det på de plakat som lärarna hade under protesterna.

Iranska regimens repressiva säkerhetsorgan attackerade protestaktionerna i Teheran och andra städer i ett försök att stoppa lärarnas protester (Videoklippet nedan visar när regimens säkerhetsstyrkor attackerar lärarnas protest i Teheran).

I flera städer hindrade deltagarna regimens säkerhetsstyrkor från att arrestera demonstranter. Flera lärare har dock gripits av regimens säkerhetsorgan, enligt rapporter från Iran.