Nyheter

Iranska regimen blockerar Telegram för ett eget alternativ

Iranska regimen kommer att blockera den populära meddelandetjänsten, Telegram, och ersätta den med ett iranskt alternativ. Det tillkännager Alaeddin Boroujerdi, ordförande för utskottet för nationell säkerhet och utrikesfrågor vid prästerskapets parlament, under en intervju med ett lokalt radioprogram, rapporterar regimens nyhetsbyrå Mehr News under lördagen.

Han tillade att beslutet har tagits på högsta nivå inom regeringen, enligt Mehr News.

Beslutet kommer att verkställas från och med slutet av denna persiska månad alltså den 20 april, enligt Boroujerdi.

Boroujerdi hävdade att Telegram har spelat en destruktiv roll i Iran med hänvisning till den senaste tidens folkliga protester mot regimen i flera iranska städer som han beskrev som “upplopp”.

“Beslutet togs utifrån landets nationella säkerhet med tanke på den destruktiva roll som Telegram spelade under det senaste årets upplopp i iranska städer”, sade han enligt Mehr News på lördagen.

“Iran har idag gjort många framsteg inom cyberrymden och har kunnat producera alternativa inhemska appar, som Soroush”, tillade han.

Aktivister och oppositionella använder Telegram och andra sociala medier för att organisera regimkritiska protester samt sprida bilder och videoklipp från demonstrationer.

Telegram har närmare 40 miljoner användare i Iran och används också av många iranier för att kringgå regimens censur för att läsa och sprida nyheter.

Beslutet är ett desperat försök från regimen för att hindra spridningen av de folkliga protester som skakat hela prästerskapets envälde i grunden. Regimen känner att dess existens är i fara och gör allt i sin makt för att förebygga folkliga demonstrationer och stoppa spridning av nyheter.