Mänskliga Rättigheter

Organisationer i Iran varnas för att använda Telegram

Iranska regimen varnar samtliga organisationer i landet för att använda meddelandetjänsten, Telegram, för sina kommunikationer.

”Om vi får information om att en viss organisation använder Telegrams sociala nätverk för sina administrativa frågor, då kommer vi definitivt att konfrontera och åtala dem”, sade regimens vice riksåklagare, Khoram Abadi.

Abadis varning kom vid sidan av en ceremoni där iranska regimens åklagarmyndigheter undertecknade ett samförståndsavtal med Malaysia.

Khoram Abadi berättade då för samlade presskåren att ”myndigheterna har redan varnat flera organisationer som använder Telegram”, enligt regimens statliga nyhetsbyrå ISNA, den 21 september.

”Jag har hört att vissa skolor knutna till utbildningsdepartementet använder Telegram för att kommunicera med studenter, föräldrar, lärare och andra skolor. Härmed, varnar jag dem att inte använda denna utländska meddelandetjänsten”, tillade regimens vice riksåklagare.

Iranska regimen beordrade internationella sociala medieföretag verksamma i landet, i synnerhet Telegram, att överlämna samtliga uppgifter om sina iranska användare till myndigheterna inom ett år.

Beslutet om att införa en tidsfrist fattades i maj efter ett möte för regimens Högsta råd för cyberspace, en kommitté med prästerskapets president Hassan Rohani som ordförande som regimen bildat för att kontrollera och övervaka iranska folkets ”internet- och IT-användning” .

Iranska revolutionsgardets cyberenhet tillkännagav i förra månaden att den paramilitära styrkan har under de senaste veckorna kallat in, arresterat och varnat närmare 450 administratörer för olika grupper på sociala medier, däribland flera som använt Telegram.

Telegram är en mjukvara för molnbaserade snabbmeddelanden som är populärt i Iran eftersom all kommunikation är krypterade. Meddelandetjänsten har över 20 miljoner användare i Iran.