Folkliga protester

Landsomfattande strejk i Iran går in på femte dagen

Lastbilschaufförernas landsomfattande strejk fortsatte på lördagen för femte dagen i rad. Strejken pågår idag enligt rapporter i 224 städer i 31 iranska provinser.

Taxiförare och busschaufförer i flera städer har också anslutit sig till strejken i solidaritet med lastbilschaufförerna och till stöd för deras krav.

Bilder och videoklipp från den landsomfattande strejken publiceras på sociala medier med en direkt uppmaning till alla arbetare i Iran att ansluta sig till protesterna. Deltagarna säger att strejken kommer att fortsätta och lastbilar kommer att stå stilla tills dess att regimens myndigheter uppfyller deras krav.

Strejken började den 21 maj i 70 iranska städer i protest mot försämrade levnadsförhållanden, dåliga löner samt höga frakt- och drift- och underhållskostnader.

Agenter från regimens underrättelsetjänst och revolutionsgardet hotar de strejkande med hårda repressalier, böter och arrestering i ett försök att bryta upp strejken.

Regimen försöker också skapa splittringar mellan chaufförerna genom att lova de som bryter strejken högre betalning för genomförda leveranser. Detta har dock förkastats av chaufförerna som förklarat att de står enade i sin protest.