Folkliga protester

Iranska regimen lovar att krossa folkliga protester mot prästerskapet

”Säkerhetsstyrkorna kommer beslutsamt att konfrontera oroligheter som kan utnyttjas av USA och andra fiender”, det sade en talesman för iranska regimens så kallade rättsväsende sade på söndagen.

Hotet kommer efter att de folkliga protesterna mot regimen fortsätter i Iran bland annat genom en landsomfattande strejk av lastbilschaufförer som pågått sedan 21 maj. Strejken har lamslagit en stor del av landets transportsektor vilket skapat omfattande problem för regimen, i synnerhet företag som är knutna till revolutionsgardet.

Taxiförare, busschaufförer och arbetare från andra sektorer i flera städer har under de senaste dagarna anslutit sig till lastbilschaufförernas strejk i protest mot regimen och till stöd för deras krav.

Begravningsceremoni för en populär iransk filmstjärna Naser Malek Motiei i söndags omvandlades snabbt till en stor regimkritisk protest. Tusentals deltog i begravningsceremonin och skanderade ”ned med diktatorn” och ”vår statliga televisionen är vår skam”.

Regimens säkerhetsstyrkor öppnade eld mot de fredliga demonstrationerna i den sydvästra staden Kazerun, den 16 maj. Minst tre demonstranter dödades, dussintals skadades och ytterligare 150 arresterades när säkerhetsstyrkorna attackerade den regimkritiska protesten.

”Varje grupp eller individ som vill äventyra landets säkerhet kommer att konfronteras med beslutsamhet av rättsväsendet och säkerhetsorganen”, rapporterade nyhetsbyrån för regimens så kallade rättsväsende, Mizanonline, med hänvisning till talesmannen, Gholamhossein Mohseni Ejei.

”Jag uppmanar familjer att inte låta sina barn bli lurade av psykologisk krigföring … som förs av fienden, särskilt sionisterna (Israel) och amerikanerna som blivit desperata under de senaste dagarna”, tillade han.

Iranska regimen gör allt i sin makt för att stoppa pågående regimkritiska protester från att sprida sig över hela landet i ett försök att förebygga landsomfattande demonstrationer, likt de som ägde rum i januari i år.

Naser Malek Motiei var en av Irans mest populära skådespelare som isolerades av regimen i fyra decennier och stoppades från att uppträda och medverka i filmer eftersom han inte backade upp prästerskapets repressiva politik. Han gick bort i fredags, den 25 maj, 88 år gammal.